Programajánló

2 órája

Szeptember utolsó hétvégéjén is jó kis programok lesznek Hajdú-Biharban

Szüreti és gasztronómiai események uralják a hétvégét. A Hadházi Káposztás Napok mellett a zúza és a méz köré is programot szerveztek.

Haon.hu

Jókedvű főzőcsapatok mérik majd össze tudásukat több helyszínen is

Fotó: Napló-archív

Szeptember utolsó hétvégéjén biztosan nem fogunk unatkozni: vármegyeszerte számos programmal készülnek a rendezvényszervezők. Sajnos, a meteorológusok már nem kényeztetnek minket kellemes, napos időről szóló előrejelzésekkel, de hát egy jó töltött káposztát, zúzapörköltöt vagy épp villamosparádét bármilyen időben lehet élvezni! Most egy nagy csokorba szedtük össze a hajdú-bihari programokat, csapjunk is rögtön a lecsóba, illetve káposztába! Idén 19. alkalommal rendezik meg szeptember 27. és szeptember 29. között, péntektől vasárnapig a Hadházi Káposztás Napokat. A hétvége egyik legnagyobb szabású rendezvényének középpontjában a gasztronómiai és kulturális események állnak, a különleges káposztás ételek igazi kuriózumot szolgáltatnak. Guiness-rekord-kísérletre is sor kerül vasárnap: ha sikerül minél több embernek egyszerre káposztás lepcsánkát sütnie, az bekerül a rekordok könyvébe. A gasztronómiai rendezvénysorozat műsorvezetője Molnár Csilla, a főzőversenyek zsűrijének elnöke a sztárséf Lázár Chef. (A program belépőjegyes.)

A Hadházi Káposztás Napok 19. alkalommal várja a látogatókat a hétvége mindkét napján Hajdúhadház haon
A Hadházi Káposztás Napok 19. alkalommal várja a látogatókat a hétvége mindkét napján
Fotó: Napló-archív

A rendezvényről itt írtunk bővebben:

A Hadházi Káposztás Napok csak egy a gasztroesemények közül

A káposztás ételekkel még közel sincs vége az ínycsiklandó eseményeknek! Hajdúböszörményben a X. Jubileumi Zúzós Zúzapörkölt és Zúza Étel Fesztivál, valamint Őszi Vásár várja az érdeklődőket pénteken és szombaton a Széchenyi-iskola melletti területen (Radnóti Miklós u. 3.). A főzőverseny mellett színpadi programok szórakoztatják a közönséget, továbbá többek közt az Apostol együttes, vagy Nótár Mary koncertjén csápolhatunk. (A program belépőjegyes.)

Debrecen-Józsán szombaton nyúl rotyog majd a bográcsban: a 34. Józsai Szüreti Nap és 21. Nyúlfesztivál 14 és 22 óra közt, a Józsapark mögötti zöld területen, a Tócó-patak partján igazi piknikhangulatot kínál. A főzőverseny mellett többek közt gyerekprogramok, postagalambröptetés, valamint Király Viktor koncertje lesz 18.30 órától. (A rendezvény ingyenes.)

Szüreti napot tartanak Bodaszőlőn is a művelődési ház előtti téren, 10 órakor szekeres felvonulás kezdődik, ész az éjjeli utcabállal zárul a program. Biharkeresztesen szintén a szüret jegyében telik a szombat, 14 órától szüreti felvonulás indul a művelődési háztól, majd gálaműsor és bál következik. (A program belépőjegyes!)

A Zsuzsi Erdei Vasút utasai szombaton 9 és 12.30 óra között az őszi erdő kincseivel ismerkedhetnek meg; a különleges túrán az erdő varázslatos fényjátéka, illatos növényei, rejtett termései  kerülnek középpontba, kiegészülve egy kis szürettel. A program 9 órakor szőlőpréseléssel és mustkóstolással indul a Ruyter utcai állomáson.

Helyi termelők portékái

Érdemes ellátogatni a Bihari Mézes Napra is; a tizenkettedik alkalommal megrendezendő szakmai találkozón a Bihari Mézlovagrend felvonulásán túl méz- és eszközvásár is lesz a berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Házban.

méz Berettyóújfalu hétvége haon
A méz lesz a középpontban Berettyóújfaluban
Fotó: Illusztráció: MW-archív

A természetes életmód híveit két termelői vásár is várja szeptember 28-án: helyi termelők és kézművesek termékeit vásárolhatják meg a Kerekestelepi Egyháztáji vásáron a Somlyai utcai közösségi téren 8–11.30 óráig, illetve a Homokkerti Termelői Piacon a DEMKI Közösségi Ház udvarában. Egy hasonló rendezvény részben a már említett Hadházi Káposztás Napokhoz kapcsolódik: szombaton 9-15 óra között tartják a Hajdúhadházi Szabadtéri Színpadon (Kossuth u. 8.) az idei „Helyi értékek Startja” kiállítást, ahol a vármegye 24 településének közfoglalkoztatási tevékenysége mutatkozik be. A kiváló helyi termékek seregszemléje mellett gyerekprogramokra, sportbemutatókra és koncertekre is sor kerül.

A tavalyi hasonló rendezvényről itt írtunk:

A hétvége kulturális csemegéi

Igazi kulturális csemegéket is kínál a szombat. Hajdúszoboszlón a „SzépFeszt-Kulcs a kultúrához” elnevezésű az irodalom, a színház és a komolyzene szerelmeseinek szóló fesztivál. A Bocskai Múzeumban a helyi művészeti csoportok mellett vendégelőadások is lesznek abból az alkalomból, hogy e napon adják át a Szoboszlói Irodalom Házát 15 órakor. A művészi értelmű szépségen túl a névválasztás a város leghíresebb írójára, Szép Ernőre is utal. Az ő művészi világába vezet el a fesztivál több programja is. Ezt tárlatvezetések, műsor színielőadás követi. A fesztivál rendezvényjeggyel látogatható, mellyel a programok mellett több kiállítás is megtekinthető.

„Felnőtté válását”, azaz 18. születésnapját ünnepli a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ szeptember 26. és 28. között. A kiemelt eseménysorozaton 6 helyszínen elérhető változatos programok, 6 órányi koncertélmény, művészeti tárlat, valamint 7 produkció várja az érdeklődőket. (A program belépőjegyes.)

A debreceni Déri Múzeumba az ókori történelem szerelmeseit várják: 10.30-tól 17.15 óráig A nap útján az istenekhez címmel tematikus napot rendeznek Egyiptomról előadásokkal, filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel. (A program belépőjegyes.)

Motorosok az utakon

A Magyar Rákellenes Liga Debreceni Alapszervezete és Segítő Szolgálata szeptember 28-án 9.30 órától figyelemfelhívó céllal rendezi meg a „Motorral a mellrák ellen” programját, mely során motoros felvonulás indul a Református Nagytemplom elől. 

Szintén kétkerekűek róják majd Hajdúhadház utcáit, ahol motoros találkozó lesz a Hadházi Szabadtéri színpadnál (Kossuth u. 8.). A Chopper és Speedbike szerelmeseit várják, lesznek extrém sport bemutatók, fellép a Triász zenekar, valamint Heit Lóri és zenekara. (A rendezvény látogatása ingyenes.)

Őszi Esti Sétára invitálja az állatvilág és az exkluzív élmények iránt érdeklődőket a Nagyerdei Kultúrpark: a vezetett sétán zoopedagógusok és állatgondozók kalauzolják el a résztvevőket a kert kulisszái mögé, ahol feltárul előttük az állatok titokzatos esti élete. Első kézből megtudhatják, hogyan töltik az őszi napok végét például a pápaszemes pingvinek vagy a zsiráfok, de megtekinthetik a nagyragadozók éjszakai portyáját is. (A rendezvény belépőjegyes.).

S aki napközben még nem fáradt el, esti koncerteken teheti ezt meg: a Nagyerdei Víztorony kertjében 15.30 órakor a Match Day Festival Fan Zone, 18 órakor  Esti Kornél lép fel (vendég: Doggos), míg a debreceni Roncsbárban 20 órától Molnár Tamás játszik (a koncertek belépőjegyesek).

DKV Debrecen Haon
A DKV különleges tárlata még szombat estig látható
Fotó: Napló-archív

A DKV kulisszái mögött

A vasárnap a közlekedésé: a debreceni közlekedési vállalat idén ünnepli fennállásának 140. évfordulóját, melyet – a FÓRUM Debrecenben látható különleges kiállítás mellett – nyílt nappal tesz emlékezetessé. A szeptember 29-én a DKV Salétrom utca 3. szám alatti telephelyén 9 órától 17 óráig ingyenesen látogatható rendezvényt villamosparádé indítja az 1-es vonalon, a DKV Zrt. összes villamostípusának közreműködésével. Megtekinthetők lesznek különféle közösségi veterán járművek, partnercégek bemutatói, de a szerelőcsarnok is. 
Szintén vasárnap, 16 órakor nyílik meg egy válogatott kiállítás Fátyol Zoltán festőművész, Vámospércs Díszpolgára képeiből. Fátyol Zoltán műveinek 25 darabból álló kollekcióját ajándékozta az önkormányzatnak, ezekből látható majd az állandó tárlat a művész szándéka szerint a Vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtárban.

 

 

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában