Felhívás

2024.09.11. 14:17

Európa legmodernebb és egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelye jön létre a Nagyerdőn

Nemzetközi tervpályázatot írnak ki a Természettudományi Múzeum új, debreceni épületére.

Haon.hu

Új épületet kap Debrecenben költöző Magyar Természettudományi Múzeum, melynek tervezőjét nemzetközi tervpályázaton választják ki – közölte portálunkkal az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ. Mint írják, a Magyar Természettudományi Múzeum jelenleg három budapesti telephelyen végzi tevékenységét. A szakmai háttérmunka nagyrészt két infrastrukturálisan elavult, a műtárgyak tárolására kevéssé alkalmas területen zajlik, melyek a nemzetközi múzeumi elvárásoktól messze elmaradnak. A Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteménye és szakmai közössége világviszonylatban is kiemelkedő, így a kormány szándéka, hogy ehhez megfelelő elhelyezést találjon a múzeum számára.

Hamarosan a Nagyerdőn lelhet új otthonra a Magyar Természettudományi Múzeum
Hamarosan a Nagyerdőn lelhet új otthonra a Magyar Természettudományi Múzeum
Forrás: Facebook / Magyar Természettudományi Múzeum

Méltó otthonra lelhet a Magyar Természettudományi Múzeum

Az elmúlt időszak alapos előkészítő munkálatainak és tanulmányainak eredményeként a Természettudományi Múzeum új, debreceni kiállítóépülete a Nagyerdőben kaphat méltó elhelyezést. Az Oláh Gábor utcai stadion területén létrejövő múzeum tökéletesen illeszkedik majd a Nagyerdő különleges szövetébe, amely szoros kapcsolatot tart az emberi beavatkozástól mentes természeti környezettel, ugyanakkor a város fő rekreációs területe és tudományos központja is egyben. 

A beruházással Közép-Európa meghatározó kulturális, tudományos, közösségi intézménye, Európa legmodernebb és egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelye jön létre. 

Az épület nem csupán modern, innovatív, környezettudatos és egyben világszínvonalú kiállítások, hanem egésznapos élményt biztosító programok helyszíne is lesz, mely megfelel a jelen és a jövő kor követelményeinek, múzeumlátogatási trendjeinek.

A Magyar Természettudományi Múzeum a hazai és a nemzetközi természettudományos kutatások rangos bázisintézményeként továbbra is küldetésének tekinti, hogy felébressze és fenntartsa a természet sokféleségének megismerése és megértése iránti igényt, valamint elkötelezetté tegye a látogatóit a természeti környezet megőrzése iránt. Ismeretátadási programja mindenki számára biztosítani fogja az ismeretterjesztés, a környezettudatos nevelés és a természettudományos oktatás lehetőségét.

Hazai és nemzetközi tervezőirodák pályaműveit is várják

A projekt magas színvonalú megvalósítása érdekében az új kiállítóépület megtervezésére kétszakaszos, nemzetközi tervpályázatot ír ki Debrecen Megyei Jogú Város megbízásából a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft., melyre a legkiválóbb külföldi tervezők mellett hazai tervezőirodák pályaműveit is várják. Az első, előminősítési szakaszt követően a pályázatra 14 külföldi és magyar tervezőiroda kerülhet meghívásra. 

A második, pályázati szakaszban az irodák 2025. január 7-ig nyújthatják be pályaműveiket, amelyek közül rangos hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri választja ki a legjobbat. A pályázat összdíjazása 330 ezer euró. 

A részvételre előzetesen felkért irodák egyöntetű pozitív visszajelzései alapján joggal bízhatunk abban, hogy a tervpályázat eredményeként nemcsak Debrecen és Magyarország, hanem az egész kelet-közép-európai régió meghatározó múzeumi épületével ajándékozhatjuk meg a tudomány kedvelőit – olvasható a közleményben.

A tervpályázat honlapja az alábbi linken érhető el.

Frissítés:

Cikkünk megjelenése után az EDC Debrecen portálunkkal közölte, a közbeszerzési dokumentumok elérése kapcsán informatikai probléma merült fel, mely akadályozza a tervpályázat lefolytatására szolgáló rendszer elérhetőségét. Ennek korrigálása érdekében Kiíró a tervpályázati hirdetmény visszavonása és az eljárás mielőbbi újraindítása mellett döntött, mely várhatóan 2024. szeptember 16-án jelenik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában