Programajánló

2 órája

Gasztrofesztiválok ízesítik meg a hétvégét Hajdú-Biharban

Annyi esemény lesz, hogy az is megtalálja a neki legjobban tetszőt, akit nehéz elkápráztatni. A hétvége programajánlója.

Haon.hu

Ha a munkahét befejeztével végre letehetjük a tollat/billentyűzetet/csavarkulcsot/árazópisztolyt/lépegető exkavátort, számos program vár ránk Hajdú-Biharban, melyek segítenek kikapcsolódni a mindennapok fáradalmaiból, feszültségéből. Összeszedtünk ezekből egy csokorra valót: már a programajánlónk elején eláruljuk, hogy hagyományőrzés, koncert, szüreti mulatság, sportverseny egyaránt van a kínálatban. No és tart még a nyár slágerének, a gasztronómiai fesztiváloknak a szezonja is. Néhány rendezvényt az előző hétvégéről tettek át a mostanira a szervezők, mert az akkori hűvös, eső idő nem sokakat csalogatott volna ki a szobából, most azonban – a meteorológiai előrejelzések szerint – kellemes napsütéses, igazi gyönyörű őszben zajlanak majd a programok szeptember 21-én és 22-én.

A programajánlóból a gasztronómia sem maradhat ki
A programajánlóból a gasztronómia sem maradhat ki
Forrás: Napló-archív

Nincs programajánló finom falatok nélkül

Ajánlónkban mindjárt egy nagy hagyománnyal bíró rendezvénnyel indítunk, mely még pénteken elkezdődik: 10 órakor nyitják meg a XIV. Debreceni Népi Kézműves Fesztivált, Regionális Mézeskalácsosok és Gyertyakészítők Találkozóját a debreceni Dósa nádor téren. Szeptember 20-án és 21-én is 10-18 óráig várják a látogatókat kézműves termékekkel, mesterségek bemutatójával, néptánccal.

Szintén pénteken kezdődik és vasárnap késő délutánig tart a Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszlón, a Szent István parkban. Az ingyenes rendezvény szervezői mámorító borokat és különleges gasztroélményeket ígérnek; koncertek, gasztro-bemutatók és számos izgalmas program vár kicsiket és nagyokat is. Pénteken 17 órától borlovagok felvonulásával indul a menet, majd szombaton és vasárnap is 15 órától lesz színpadi műsor, és persze a köztes időben is jókat lehet falatozni a kínálatból. 

Ízletes borokból biztosan nem lesz hiány
Ízletes borokból biztosan nem lesz hiány
Forrás: Napló-archív

Ha már fürdőváros: szombaton tartják a XXIII. Aquapark-futóversenyt a hajdúszoboszlói, repülőtéren, 9-13 óráig több korcsoportban húzhatnak sportcipőt az érdeklődők. Nevezési díj nincs. A szervezők egyaránt várják a futást kedvelő amatőröket, profikat és családokat is. A verseny célja a város, a környék és az itt nyaraló turisták számára versenyzési, sportolási alkalmat nyújtani,  mozgásra ösztönözni a még nem aktívan sportoló, de sportos élettel ismerkedőket, és a gyerekeket.

Kézműves piac és falunap is lesz

Termelői és kézműves piac várja az érdeklődőket Hajdúböszörményben, az Ady tér 10. szám alatt 8 és 12 óra között, Debrecenben pedig a Nagytemplomi Gyülekezeti Központ belső udvarán (Leány utca 4.) 8-tól 11.30 óráig. A népszerű Csak Design Vásár szeptemberben ezen a szombaton lesz, 11-18 óráig, a szokott helyen (MÉLIUSZ Központi Könyvtár kerengői; Debrecen, Bem tér 19/D). Újult energiával, új ötletekkel, új alkotásokkal, de a megszokott színvonallal várják a látogatókat, s míg a felnőttek a különleges darabok közt válogatnak, addig a könyvtár gyermekrészlege gondoskodik némi szórakozásról a legkisebbek számára is.

Hajdúszováton falunapot tartanak a Diószegi Lajos Általános Iskola udvarán; 9 órától többek közt lovas felvonulás, főzőverseny, gyerekporgram, tűzoltó bemutató lesz, a koncertek sorában 16 órakor Postás Józsi, 18 órakor Josh és Betti, 20 órakor pedig az Irigy Hónaljmirigy lép fel. Sárándon családi napot tartanak 15 és 23.30 óra között az M47 parkolójában (Akácfa utca), ez már belépőjegyes esemény, illetve 14 éven aluliaknak és sárándi nyugdíjasoknak ingyenes.

S ha ősz, akkor szüret! 10 órától a Nagymacsi Őszköszöntő Szüreti és Puliszkafesztivál várja a látogatókat a Közösségi háznál bográcsozással, élményfőzéssel, táncbemutatóval, koncertekkel, gyerekprogramokkal, foci kupával. Tiszacsegén Őszköszöntő és Jubileumi Lakodalmi Sokadalom lesz a Szabadidő Parkban (Hataj utca). 14.30 órától lakodalmas menet indulásával kezdődik a program, és a házassági fogadalmukat is megerősítik az ezüst-, arany- és gyámántlakodalmukat ünneplők. 19 órától őszköszöntő mulatságot tartanak.

Hajdúdorogon Ízlelő – Őszi zenés gasztronap fogadja a vendégeket a Városi Strandfürdőben (Tokaji út 81.). A főzőverseny mellett helyi művészeti és hagyományőrző csapatok műsora, nyereményjáték, lovagoltatás, kirakodó vásár és koncertek, köztük 19.30 órától Király Viktor szórakoztatja a nagyérdeműt az ingyenes eseményen.  

Király Viktor a héten Debrecenben is fellépett
Király Viktor a héten Debrecenben is fellépett
Forrás: Napló-archív

Gyalogos túra várja az érdeklődőket

Balmazújvároson idén is megrendezik a Népi Játékok és Népi Ételek Fesztiválját. Szeptember 21-én a Veres Péter Emlékparkban főzőverseny, parasztolimpia, aprók játszóháza, pusztakocsi, népzenei műsorok, népmese vetítés, erőpróba, Sugalló zenekar is lesz, továbbá pajzán mesék Simándi Lászlóval, valamint pálinkát is lehet majd  ízlelgetni.

Az elszántabbak gyalogos vezetett túrán vehetnek részt a Hortobágyi Nemzeti Parkban, melyen sólymot és sast keresenek majd a Górés nevű részen (ez az esemény belépőjegyes!). Állati jó lesz a program a Nagyerdei Kultúrparkban is, ahol az érdeklődők szombaton 14 órától a Vidámpark ipartörténeti emlékeivel, vasárnap 14 órától pedig állatkert-történeti érdekességekkel ismerkedhetnek meg. Az egyenként körülbelül egyórás sétákon hiteles, szakértői forrásból és izgalmas anekdotákon keresztül bontakozik ki Debrecen egyik meghatározó kulturális és szórakoztatóintézményének hat és fél évtizedes, velünk élő múltja. (A kultúrpark programjai regisztrációhoz vannak kötve.)

A Vidámparkkal is megismerkedhetnek a hétvégén
A Vidámparkkal is megismerkedhetnek a hétvégén
Forrás: Napló-archív

A nagyerdei intézmény a fenti eseménnyel a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programsorozatához csatlakozott, mely szeptember 21-én több helyszínen kínál tartalmas  időtöltést. Vármegyénkben a DEMKI Tímárházat (Debrecen, Nagy-Gál István utca 6.) mutatják be 13 és 18 óra között magyar és angol nyelven is,  

Kulturális programok egész sora vár

  • Az egykori Pénzügyi Palotában (ma kormányhivatalban, Debrecen, Kossuth u. 12-14.) történeti sétát tehetnek az érdeklődők a a földhivatali épületben szeptember 22-én, a 10-13 óráig óránként induló turnusokban. A résztvevők megtekinthetik az épületet, megismerhetik annak múltját, azt, hogy a magyar történelem milyen fontos eseményei zajlottak a falai között, és persze bemutatják nekik az épület különlegességeit, rejtett szépségeit is.
  • Ugyanígy történeti sétát lehet tenni a kormányhivatal Piac utcai székhely épületében (Debrecen, Piac u. 54.), szombaton a 10-13 óráig óránként induló turnusokban.
  • Szombaton este még lesz Uneksia Nightwish Tribute Band koncert a hajdúszoboszlói Rock Caféban, és Lovasi a Víztoronykertben (ezek belépőjeggyel láthatók!).
  • Szeptember 22-én, vasárnap reggel 7-től 14 óráig a közkedvelt régiségvásár várja a látogatókat a Nagyerdei Stadion rendezvényterén. 
  • A Vojtina Bábszínház új előadást mutat be 10 órától: bábművészük, Mercs Máté Péter egykori egyetemi vizsgaelőadásából A halhatatlanság csizmája címmel készült  egyszemélyes, bár sokszereplős (12 báb számos kellékkel) monodrámában a nagyapjának állít emléket, annak a nagyapának, akiről a szülőhelyén és a családi elbeszélésekben is legendák zengenek. (Az előadás belépőjegyes.)
  • 11 órakor Csoma József: Lépteim nyoma című kiállítását nyitja meg Oláh István lelkipásztor a Debreceni Református Kálvin Galériájában.  
  • A VOKE Egyetértés Művelődési Központban (Debrecen, Faraktár u. 67.) a Dámák a pakliban című krimi-vígjáték színházi előadás látható belépőjeggyel.
  • Mindezeken túl vasárnap 16 órakor pumpapályát adnak át Hajdúnánáson, a Nagy Norbert Sportközpont területén (Fürdő utca 16.).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában