1956 hőseire emlékeztek Földesen

Péter Imre

1956 októberében a falu népe az őszi betakarítási munkák közepette itt is megmozdult, megválasztotta a forradalom helyi vezetőit, akik irányításával a nemzetőrség megőrizte a rendet és a nyugalmat. Megakadályozták a feltört, eddig elnyomott indulatok elszabadulását, őrizve a forradalom céljainak nemes tisztaságát. A hatvannyolc éve kitört forradalom és szabadságharc történelmi eseményeinek egykori résztvevőire október 23-án délelőtt emlékezett a település lakossága. Kegyelettel a Földesen született, és a forradalom mártírjává lett, a megtorlás során kivégzett Pércsi Lajos honvéd őrnagyra és a máig ismeretlen körülmények között elhunyt Bene Gyula honvédra – akik életüket áldozták a magyar szabadságért.

Az új képviselő-testület együtt emlékezett az 56-os kopjafánál
Az új képviselő-testület együtt emlékezett az 56-os kopjafánál
Forrás: Péter Imre

Az Árpád moziban az ünnepi megemlékezésen köszöntőjében Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester 1956 történelmi eseményeit, a nemzet akkori összefogásának máig ható eredményeit összegezte. 

Október 23 és az azt követő napok az emberi bátorságról és a hazaszeretetről tettek tanúbizonyságot. Az 56-os hősök megmutatták, hogy mit jelent az önfeláldozás egy magasabb cél érdekében, azt, hogy mit jelent a nemzeti összefogás a demokrácia és az emberi szabadság védelmében

– emelte ki.

Az ünnepi műsorban a Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikos diákjai tanáraik: Szabóné Katona Judit és Vinczéné Bíró Éva felkészítésével, ünnepi műsorral köszöntötték az évfordulót. A Templomtéren, a szobor parkban álló 1956-os kopjafánál - melyen a rendszerváltozás után előléptetett Pércsi Lajos posztumusz ezredes neve olvasható - megtartott koszorúzási ünnepségen a képviselőtestület, a református egyházközség, az iskola és önkormányzati intézmények, a nagyközség civil szervezetei helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában