Környezeti állapotrögzítést végeztek Hajdúszoboszlón

A vizsgálaton Czeglédi Gyula is részt vett. A hajdúszoboszlói polgármester a közösségi oldalán részletesen leírta, miért volt fontos a mostani mintavétel.

Haon.hu

Környezeti állapotrögzítést végeztek Hajdúszoboszlón, a vizsgálatról Czeglédi Gyula írt a Facebook-oldalán. A hétfői posztban a polgármester emlékeztet, az állapotrögzítés szükségességéről korábban döntött a képviselő-testület: szakemberek javaslatai alapján mintavételi programot határoztak meg a talaj, a talajvíz, a felszíni víz és a levegőminőség ellenőrzésére vonatkozóan. A mostani vizsgálatot saját hatáskörben végezte el az ÉRV Zrt., valamint a Hungarospa Zrt. az ivóvízre és a gyógyvízre vonatkozóan.

Környezeti állapotrögzítést végeztek Hajdúszoboszlón
Környezeti állapotrögzítést végeztek Hajdúszoboszlón
Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

Czeglédi Gyula kiemelte: a környezeti alapállapot rögzítése két dolog miatt kiemelten fontos:

  • ha a jövőbeli monitoringmérések olyan szennyezést tárnak fel, amely a tervezett akkumulátorgyárakból származhat, a kártérítés lehetősége megnyílik az erős jogi pozíció miatt;
  • valamint a későbbiekben a mérések eredményeként az önkormányzat pontos és hiteles tájékoztatást tud nyújtani a lakosságnak.

A polgármester hozzátette, Hajdúszoboszló képviselő-testületének döntése alapján együttműködésre törekednek a debreceni önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a katasztrófavédelem által közösen kialakítandó, független iparfelügyeleti és környezetvédelmi monitoringrendszerrel, melynek eredményeként hozzáférnek az ő általuk végzett mérések eredményeihez is.

A tájékoztatást csütörtökön tárgyalja a szoboszlói testület, a laborvizsgálat részletes eredményét a város honlapján bárki megismerheti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában