Önkormányzat

4 órája

A helyi adók itt tartását követeli a Civil Fórum – reagált a Fidesz

A tervezett adóelvonás ellen tiltakozik a Civil Fórum Debrecen Egyesület.

Haon.hu

A sok beruházás erősíti Debrecen gazdaságát, ami több helyi adó bevételt eredményez

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

– A társfőváros üzeni Budapestnek, hogy el a kezekkel a helyi adótól! – mondta Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület önkormányzati képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján a helyi adó tervezett elvonása kapcsán, utalva Lázár János építési és közlekedési miniszter minapi szófordulatára, aki Debrecent „társfővárosnak” nevezte. 

A helyi iparűzési adó (hipa) a szuverenitásunk egyik alapja, a miénk, nekünk kell elkölteni. Minden kísérlet felháborító, ami ezt el akarja venni. Egy fillér se kerüljön ki belőle! Támogatjuk Papp László polgármester azon törekvését, hogy maradjon itt a hipa. Ugyanakkor ez a Fidesz választási kampányának is fontos eleme volt; jöjjön minél több beruházás Debrecenbe, fejlődjön a gazdaság, és abból legyenek adóbevételek. A tervezett elvonással azonban ez nem teljesül

 – fejtette ki a képviselő.

Mint felidézte, az adóbevételek „elcsatolása” kapcsán annak elkerülésére a polgármestertől személyes garanciákat kapott a közgyűlésen, illetve a Fidesz tavasszal Debrecenben végig a sok helyiadó-bevétellel kampányolt. – Ha megszületik az a döntés, hogy a helyi adót elviszik innen, az egy új helyzetet teremt, akkor újra kell gondolnia a Fidesznek, hogyan kíván a jövőben politizálni Debrecenben, mert azzal gyakorlatilag megszegi a választási ígéretét – vélekedett.

Debrecen mindig kivette a részét a közös teherviselésből

A debreceni Fidesz-KDNP frakció közleményben reagált a Civil Fórum sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

„Mindenki számára ismert Papp László polgármester és a Fidesz-KDNP frakció álláspontja. Nem vitatjuk azt, hogy a gazdag, nagy adóbevételű városoknak van felelősségük a településeken kívül is, mely célt a szolidaritási hozzájárulás szolgálja. 

Debrecen mindig is így járt el, mindig is kivette részét a közös terhek viseléséből. Ragaszkodunk ahhoz, hogy ez egészséges mértékű legyen és ragaszkodunk ahhoz is, hogy a debreceniek által megtermelt javak fölött elsősorban a debreceniek rendelkezzenek, mert ez szolgálja a helyben élők érdekeit. 

Ebben a kérdésben a debreceni Közgyűlés minden tagjának egységes álláspontot kell képviselnie” – írták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában