2024.11.09. 17:17
Olyan vigadalom van Hajdúszoboszlón, a határon túlról is érkeztek – fotókkal, videóval!
Márton-napi Vigadalom címmel tartottak kétnapos gasztrofesztivált a hajdú-bihari fürdővárosban. Hajdúszoboszló nem csak a főszezonban csalogatja ki a négy fal közül a helyieket s magához a turistákat.
Kelet-Magyarország legnagyobb Márton-napi buliját tartották a hét végén Hajdúszoboszlón. Az ország legnépszerűbb vidéki városának impozáns közösségi tere az őszi időszakban is igen forgalmas, de nemcsak a gyógyfürdő adta élmények vonzása miatt. November 8–9-én a Szent István tér adott otthont a Márton-napi Vigadalomnak, melynek fókuszában természetesen a libalakoma és az új bor állt, de izgalmas kísérőprogramok és a hazai könnyűzene legismertebb előadóinak koncertjei is várták az arra járókat.
Bár a színpadi programok később kezdődtek, már a kora délutáni órákban sokan keresték fel a hajdúszoboszlói Szent István teret. A Hungarospa főbejárata előtti közösségi területen kézműves ételeket és italokat, használati tárgyakat, hagyományos ételeket s természetesen libából készült ételkülönlegességeket kínáltak az árusok. Népi ügyességi játékokon próbálhattuk ki fizikai rátermettségünket, türelmünket, simogathattunk élő libákat, de persze kóstolhattunk is e szárnyas jószágból készült finomságokat.
Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón
Fotók: Molnár PéterNagyváradig is elért Hajdúszoboszló hét végi fesztiváljának híre
A hajdúszoboszlói Márton-napi Vigadalom határon átnyúló erejét jelezte, hogy Nagyváradról (s mint később kiderült, Székelyhídról) érkező csoportok, társaságok figyelmét is felkeltette. – Csoportos busszal jöttünk erre az alkalomra. Nagyon örülünk, mert nagyon szép az idő, nagyon szépek a dekorációk. Természetesen kipróbáljuk a libából készült ételeket, ha pedig hűvösebb lesz, egy pohár forralt borral védekezünk – mondta Janza Annamária, aki most először járt Hajdúszoboszlón, de a fia, menye és az unokái rendszeres vendégei a fürdőnek.
Nagyváradon nem ünneplik Márton napját, de odahaza szoktunk készíteni libából ételeket. Más a húsa, mint például a csirkének, tovább is kell főzni, de finomabb
– számolt be a szintén nagyváradi Gál Matild. Kedvence egyébként a libazúzapörkölt, amelyhez a nokedlit ajánlja köretként, de ha valaki nem ért a szaggatáshoz, nyugodtan eheti rizzsel vagy krumplipürével is. – Többször jártam itt, a strandon, nemrég a Hortobágyra látogattunk el. A férjemnek mindig mondom: Magyarországon még a fű is zöldebb! – jegyezte meg.
Milyen bor jó a libahúshoz?
Követve az ínycsiklandozó illatokat, hamar az egyik libalakomákat kínáló egységhez érkeztünk, ahol sokan még sorban álltak, de többek már jó étvággyal fogyasztottak vagy épp elégedetten távoztak. Az egyik asztaltársasághoz oda is léptünk, illedelmesen érdeklődve, hogy a libának melyik részét ajánlják a jó étvágyú újságíróknak.
A libacombot! Azért jöttünk mi is ide Székelyhídról
– szólt a válasz. Megtudtuk azt is, Erdélyben népszerű és kedvelt a liba, hiszen a húsa finom, a tolla pedig hasznos.
Egy helybéli párral is beszédbe elegyedtünk. Mint elmondták, szintén elsősorban a libaételek miatt látogattak ki a rendezvényre, de szívesen válogatnak a kézműves termékek között is. – Szeretjük a hagyományos ízeket, illetve a termelői borokat is. Ha engem kérdezel, a libához a száraz fehéret javaslom. Nekem bejött – ajánlotta figyelmünkbe Zoltán.
A két nap alatt pedig a koncertkínálatra sem lehetett panasz, hiszen minden korosztályra gondoltak a szervezők: pénteken többek között a Super Troupers the Abba Show, a Menthol Hungária Show, valamint a KatapultDj gondoskodtak a jó hangulatról, míg szombaton Oláh Gergő, Roy és Ádám, valamint Dj Németi.