brit nagykövet

2019.05.08. 20:29

A brexit nem veszi el a kint élő emberek jogait

Iain Lindsay szerint a brexit nem vált ki majd nagy változást.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, Iain Lindsay

Fotó: Matey István

– Már egészen biztos, hogy lesznek választások május 26-án, hiszen nem sikerült megoldani azokat a tárgyalásokat eredményesen, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy ne vegyünk rajtuk részt. Úgy gondolom – bár biztos részleteket nem lehet még tudni –, hogy nem sok minden fog megváltozni a brexit hatására. Megmaradnak azok a lehetőségek az Egyesült Királyságban, illetve a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok számára is, amelyekkel már azelőtt rendelkeztek. A tanulás és az ösztöndíj területén szintén maradnak lehetőségek – mondta Iain Lindsay, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, aki – a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának meghívására – szerdán tartott előadást az intézményben arról, hogy mi is a brexit, és milyen hatásai lehetnek Európára nézve.

Fotó: Matey István

Büszkék a bevándorlókra

– Jelenleg az ellenzékkel együttműködve és megállapodva azon vagyunk, hogy megpróbáljunk egyezségre jutni, és együtt tudjuk képviselni mindazt, amit szeretnénk az ország számára. Azoknak az embereknek, akik jelenleg is kint dolgoznak, illetve akik a brexit bekövetkezése előtt érkeznek, biztosítva vannak a jogaik. Mi fog történni 2021. január 1-je után? Még további tárgyalások és megállapodások kérdése, viszont Nagy-Britannia olyan ország, ahol nagyon sok bevándorló van, és mi erre nagyon büszkék vagyunk. Szeretnénk azt, hogy a jövőben is sok olyan tehetséges ember érkezzen hozzánk, akiket be tudunk fogadni – ismertette Iain Lindsay.

Fotó: Matey István

Szoros kapcsolat a várossal

Előadásában a nagykövet azt is megemlítette, hogy kedves emlékek fűzik városunkhoz. Örömére szolgál, hogy az egyetem érdeklődik az Egyesült Királyság iránt, és mindig szívesen jön ide vissza. Úgy gondolja, nagyon fontosak azok a lehetőségek, amelyek tanulmányi szempontból rendelkezésre állnak itt, illetve a gazdasági kapcsolatok is egyre inkább fejlődnek a városban és az országban. Biztos benne, hogy Debrecenben találkozhatunk még vele, hiszen a város fontos számára szakmai és személyes okokból is.

GYT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában