74 éve ért véget a II. világháború

2019.05.09. 13:25

A cívisek nem akarnak több háborút

Rendkívül komoly károkat szenvedett el Debrecen a II. világháború során.

Fotó: Kiss Annamarie

A II. világégés európai hadszínterein zajló harcok befejezésének 74. évfordulója alkalmából Debrecen önkormányzata koszorúzásokat rendezett május 9-én a Medgyessy-sétányon, a Köztemetőben, az orosz hősi halottak, illetve a Bocskai téren, a román hősi halottak emlékművénél.

– A II. világháború 6 éve az emberiség legvéresebb, totális háborúja volt. A résztvevő országok 100-110 millió katonát mozgósítottak ebben az időszakban. Az áldozatok számát 50-70 millió főre becsülik – jelentette ki a Nagyerdőn, a világháborús emlékműnél dr. Mazsu János történész, tanácsnok.

A zsidók elpusztítása

Elmondta: 1941-ben Debrecenben a lakosság 9 százaléka számított zsidónak. Az 1944 márciusában bekövetkezett német megszállást követően áprilisban „begyűjtötték” a debreceni zsidóság szellemi vezetőit, majd gettót jelöltek ki. A város zsidó polgárainak csaknem a fele, 4507 fő soha nem tért vissza korábbi otthonába, többségük a megpróbáltatásokat nem élte túl.

Komoly népességvesztés

Dr. Mazsu János arról is beszélt, hogy 1944. június 2-án egy amerikai légikötelék a Nagyállomást és környékét bombázta. – Az iszonyatos, korábban soha nem tapasztalt anyagi pusztításon túl, félszáznál többen lelték halálukat ekkor. Ezernél több volt a jelentősen sebesültek száma – fogalmazott. Ezt a légicsapást még 7 további követte.

A történész, tanácsnok arról is beszélt, hogy a szovjetek által elfoglalt Debrecenben 1944. novemberében népszámlálást tartottak, melynek során mindössze 48 ezer lakost írtak össze, miközben a háborúba lépés előtt 120 ezren éltek itt.

– Debrecen megtanulta a leckét. Mi cívisek nem akarunk többé háborút, sem hagyományosat, sem gépesített, sem a kibertérben megvívhatót – jelentette ki.

Az ünnepség végén megkoszorúzták a Medgyessy-sétányon található világháborús emlékművet.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában