Helyi közélet

2014.05.14. 08:26

A Syposs-villa titka

Debrecen - Felújítaná a jelenlegi tulajdonos a Kürtös utcai romos épületet.

Debrecen - Felújítaná a jelenlegi tulajdonos a Kürtös utcai romos épületet.Aki mostanában a Segner téri nagy társasházak mögötti Kürtös utca felé téved, először azon lepődik meg, hogy a belváros szélén hirtelen véget ér a „civilizáció”. Szilárd burkolat hiányában száraz időben port fúj a szél, esőben pedig sártócsákat kerülgethetnek a gyalogosok. (Igaz, nem nagy ott a forgalom, de hogy még rendes járda sincs!?)

Aztán jön a másik meglepetés. Nem lehet nem észrevenni azt a nagyobb telken álló romos villát, amely a gondozott házak között évek óta üresen árválkodik. Ajtajait, ablakait befalazták, a kerítése pozdorjalemez. A ház valamikor minden bizonnyal szebb napokat látott, jómódú nagypolgári család lakhelye lehetett.

Megpróbáltuk kideríteni, hogy ki építette, kik laktak benne, hogyan került ilyen állapotba és mit akar vele kezdeni a jelenlegi tulajdonos.

Elit negyed

Először Papp József, Kós Károly- és Podmaniczky-díjas helytörténeti kutatót kerestük fel. Ő elmondta, hogy amikor a város 1912-ben Syposs Miklós kérésére kiadta az épületre vonatkozó építési engedélyt, a környék, vagyis a Széchenyi kert annak ellenére is nagy népszerűségnek örvendett, hogy arra haladt el a füzesabonyi vasútvonal, és onnan néhány tíz méterre állt a Kisállomás épülete. (A kertségekben 1897-től lehetett legálisan építkezni.) A szomszédos telek a Sesztina család tulajdonában volt. A Kürtös utcát 1910-ben még Huszár utcának hívták. A ház kezdetben földszintes volt, 1915-ben átalakították. 1924-ben a jó nevű helyi építész, Csanak József tervei alapján építettek rá emeletet, amitől kimondottan elegáns villává változott.

Nagypolgári

Megvan a két szint eredeti alaprajza. A földszinten a vasútra néző, nagy bejárati terasz mögött egy hatalmas szoba volt, amelyet dohányzónak neveztek. A mögött az udvarra néző hall helyezkedett el. A dohányzó mellett egyik oldalon a szalon, másikon az ebédlő kapott helyet. Az emeleten két-három kisebb szobát alakítottak ki. A konyha, a fürdőszoba és a kiszolgáló helyiségek hátulra épültek. (Az idő tájt készülhetett a telek végében egy, a cselédek elszállásolására szolgáló kis ház is.) Syposs Miklósról keveset tudunk, de az biztos, hogy az emeletráépítést az ő özvegye csináltatta.

Innentől kezdve kevés az információ. Az tudható, hogy 1944-ben Pásztor Ferenc kap átalakítási engedélyt a melléképületre. Az nem világos, hogy ő tulajdonos, vagy bérlő. 1950-ben az állami ingatlankezelő vállalat háborús kárt állít helyre a házban, annak ellenére, hogy 1962-ben egy magánszemély kér átalakítási hozzájárulást a hátsó épületre.

Papp József azt feltételezi, hogy a tulajdonosok a II. világháború „viharában” eltűntek valahol és a megüresedett épületbe a tanács bérlőket költöztetett. Jelenleg méltatlan állapotban van, érdemes lenne felújítani, a városrész dísze lehetne – vélekedett a helytörténész.

HBN–OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában