Helyi közélet

2008.05.12. 16:20

Baj van a galambokkal Debrecenben - koszosak

<p>Debrecen – Névtelen levél érkezett a Napló szerkesztőségébe, miszerint a Gambrinus közben évek óta kaotikus állapotok uralkodnak, minden piszkos, szemetes, és nincs rendszeres takarítás.</p>

A Fidesz-kávézó előtti terület a hajléktalanok hulladékaitól és fekáliájától bűzlik. A levelet a Piac utca 28/A lakói küldték, akik arra is panaszkodtak, hogy a lépcsőház belső udvarában nagy a bűz, a galambok ürüléke mindent vastagon beborít. Szerintük erről az állapotról a második emelet belső udvarában élő idős asszony tehet. Megkérdeztük a ház lakóit.

Egy férfi megerősítette: nagyon rossz a helyzet: a hajléktalanok rendszeresen eléjük ürítenek, és volt egy közülük, aki rendre a lépcsőházban aludt.

Az első emelet egyik lakója szerint már jobb a helyzet, mert lecseréltették a bejárati ajtó zárját, és új kód van. Amikor a galambokról kérdeztük, kinyitotta az udvar felé vezető ajtót. A gangon valóban rengeteg galambürüléket láttunk.

– Ott lakik, aki a madarakat eteti – mutatott egy ajtóra.
Bekopogtunk. Jó idő múlva járókeretével magas, ősz hajú, idős nő lépett ki és invitált kedvesen a lakásába. Elmondtuk neki, hogy a lakótársak nem nézik jó szemmel a galambok dédelgetését. Tisztában volt vele.

– Pár év óta új közös képviselő van, aki bezáratta a padlásablakokat, így a galambok kiszorultak – mesélte. Miután combnyaktörést szenvedtem, sokáig kórházban feküdtem. Hazatérve láttam, hogy egy-két galambpár beköltözött a gangra, a lakásom elé, és fiókákat neveltek. Olyan aranyosak voltak! Gyönyörködtem bennük, és megszerettem őket...

És hát, igen, búzával etettem. Így volt, ám régóta nem etetem őket. De hogy kergessem el? Elég baj az, hogy a természetből a városokba kényszerültek. Negyven évig tanítottam, és mindig azt neveltem a gyerekekbe, hogy védjék a természetet és az állatokat.

Amikor kiléptünk a gangra; jó néhány galamb röppent fel a korlátról, tollaik szálltak a levegőben. Az első emeleti gangon egy zöld háló volt kifeszítve ellenük. A szomszédok azt mondták, ez az állapot már 2004 óta tart. Két nő feljelentette az idős asszonyt az ÁNTSZ-nél mert szerintük nagy a fertőzés- és járványveszély. Miközben beszélgettünk, egyre több galamb jelent meg a tetőn.

– Azt szeretnénk, ha végre valaki erélyesen felszólítaná az idős asszonyt, hogy hagyja abba a galambok etetését. És, ha még azután is folytatja, büntessék meg! – fogalmazták meg óhajukat.

  • Mi legyen a belvárosban a galambokkal?
  • Meghalt egy hajléktalan a Csapó utcán
  • Koszos, zsúfolt vonatokon utazunk
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában