Helyi közélet

2015.01.09. 09:58

Bánky Vilma, az elfeledett szupersztár

Nagydorog, Kalifornia - Amerika ünnepelt filmcsillagjává vált a magyar gépírólány.

Nagydorog, Kalifornia - Amerika ünnepelt filmcsillagjává vált a magyar gépírólány.

Bánky Vilma, a némafilmek egyik legnagyobb magyar sztárja ma ünnepelné 117-ik születésnapját. A színésznő talán nem mindenki számára ismert, pedig ő az egyetlen magyar filmszínész, aki csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

A művésznő 1898-ban, a Tolna megyei Nagydorogon született, Bánky Koncsics János és Ulbert Katalin lányaként. Vilma az iskola befejeztével édesapját követve tisztviselőként helyezkedett el, ám sokkal jobban vonzotta az édesanyja pályája, aki színésznő volt, így hát beiratkozott, majd elvégezte a Bolváry Géza és Mattyasovszky Ilona által vezetett Star Film­iskolát. Először a Tavaszi szerelem című alkotásban kapott egy kis epizódszerepet, ami azonnal beindította a karrierjét, s németországi filmszerepre szerződtették. Mint az a szineszkonyvtar.hu oldalon olvasható jelentősebb szerepben először 1919-ben áll kamera elé Berlinben, amely kapcsán a szőke, kék szemű, jó megjelenésű és tehetséges színésznőre felfigyelt a filmvilág.

A világsiker kezdete

A színésznő 1925-ben Magyarországon állt kamera elé egy német némafilm kapcsán; a forgatás ideje alatt érkezett Budapestre Samuel Goldwyn, a legnagyobb amerikai producer, aki Európából néhány tehetséges színészt akar Amerikába vinni. Vilmát is behívatta, ám ő nem tudott megjelenni a meghallgatáson, ugyanis forgatnia kellett.

Bánky a felvételek alatt értesül arról, hogy Goldwyn váratlanul elhagyja Budapestet, korábban, mint azt tervezte volna, ezért a színésznő „meglépett” a forgatásról, s a Keleti pályaudvarra sietett, ahol az indulás előtt még búcsúzkodó Goldwynhoz lépett. A néhány perces megbeszélésnek köszönhetően az MGM-birodalom egyik kiemelt színésznője lett.

Márkanévvé vált

Bánky volt az első színésznő Amerikában, akinek brand-et építettek: Sam Goldwyn tudatos reklámkampányt szervezett, amely a „The Hungarian Rhapsody” néven vált ismertté. Amerika-szerte, a magyar lány megérkezése előtt már jóval, képeslapokon, magazinok címlapján jelent meg. A Színházi Élet akkori New York-i tudósítója Bánky arcképét bemutató hatalmas neonreklámokról, óriásplakátokról, nevével dekorált reklámokról számolt be. Első filmje után valósággal Bánky-lázban égett Amerika, Sam Goldwyn remek szervezésének köszönhetően – írja a honlap.

A hangosfilm megjelenésével karrierje gyors zuhanásba kezdett, erős akcentusa és hangorgánuma nem felelt meg Hollywoodnak. Ennek ellenére még két hangosfilmben kapott bizonyítási lehetőséget, ám ezek megbuktak, s 1930-ban felbontották szerződését. Férjével, Rod la Rocque-val boldog házasságban élt, egészen a férfi 1969-ben bekövetkezett haláláig. Bánky Vilma 1991-ben, 93 évesen hunyt el. A szineszkonyvtar.hu szerit a színésznő végrendelete értelmében rászoruló, tehetséges gyerekek számára tanulásukat, továbbtanulásukat támogató alapítványt hoztak létre, „Banky-La Rocque Foundation” néven, 1 millió dolláros alapítóvagyonnal, amely mind a mai napig működik.

HBN


Szigorú szabályok között

Sam Goldwyn akkor egyedülálló módon, ötszázezer dollárra biztosította Bánky Vilmát, természetesen Sam javára, hogy Vilma testi épségét megőrizze a forgatásokra. Szigorú előírások szerint kellett élnie. Mint azt a szineszkonyvtar.hu írja, a művésznő nem ülhetett repülőre, csak hajóval közlekedhetett, akárcsak későbbi férje. Ha lovagolt – ami Bánky egyik kedvenc elfoglaltsága volt–, csak sétalovaglást tehetett, a rizikós ugratás egyszerűen tilos volt.Továbbá csak Samuel Goldwyn beleegyezésével rögzíthették képileg. Például 1928 őszén Budapest székesfőváros elhatározta, hogy portét festet Bánkyról, amihez Sam Goldwyn személyes beleegyezése volt szükséges, akárcsak a pesti tartózkodásakor történt fotografálás és híradófilmezés esetén is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában