Helyi közélet

2016.11.15. 12:59

Dely Mátyás kalandos életéről olvashatunk

Debrecen - A Hortobágy rajongói jól tudják, hogy Dely Mátyás (1830-1918) több volt, mint „lúdoktor”.

Debrecen - A Hortobágy rajongói jól tudják, hogy Dely Mátyás (1830-1918) több volt, mint „lúdoktor”.

Ő nemcsak az állatokat gyógyította nagy szakértelemmel, részben a pásztoroktól ellesett fortélyokkal, részben a fejlettebb nyugati állatorvos-tudomány által felhalmozott ismeretekkel, (könyveket is írt), hanem évtizedeken át ő volt a Hortobágy szellemi központja, élő lexikonja, a neves vendégek idegenvezetője. Ő látta el kutatásaihoz tanácsokkal Herman Ottót, ő adta Jókai Mórnak A sárga rózsa c. regény témáját, ő kalauzolta Jászai Marit, Bismarck fiát, és számos más hírességet a pusztán. Szakmai tekintélye oly nagy volt, hogy amikor 1910-ben kitüntető diplomát kapott az állatorvosi egyetemtől, a fővárosi lapok tudósításai szerint az ország összes állatorvosa megtisztelte jelenlétével.

Móricz Pál, a neves író (Oláh Gábor szavaival „a Hajdúság pennája”) megírta a kiváló állatorvos életét regényes formában, (Hortobágyi Dely Mátyás kalandos élete), de a könyv mindmostanáig kiadatlan maradt. A hiányt a Hortobágy Természetvédelmi Közalapítvány pótolta: Bodnár Gabriella és Konyhás Sándor szerkesztésében, Lente István illusztrációival megjelentette az életrajzi regényt, amelyhez Bényei József írt előszót. Bakó Endre tanulmánya pedig beszámol a sokáig rejtve maradt kézirat sorsáról, portrét rajzol a kevésbé ismert Móricz Pálról (1870-1936), akinek munkássága nélkül szegényebb lenne mind a Hortobágy, mind a Hajdúság múltjára vonatkozó ismeretünk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában