Helyi közélet

2015.06.01. 15:23

Jó üzlet volt – a vádlottaknak

Hajdúszoboszló - Ketten állnak a bíróság előtt uzsorázás vádjával.

Hajdúszoboszló - Ketten állnak a bíróság előtt uzsorázás vádjával.

Üzletszerűen elkövetett uzsora bűntettével vádolják azt a két nádudvari személyt, akiknek pere hétfőn kezdődött a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon.

A járási ügyészség vádirata szerint 2013-ban az elsőrendű vádlott, L. Ferenc állandó munkahellyel nem rendelkezett, ettől függetlenül sertéshízlalásból, budapesti lomtalanításból több millió forintos jövedelmet szerzett, továbbá közfoglalkoztatottként is kapott némi juttatást, a II. rendű vádlottal, S. Emesével együtt pedig alkalmanként mezőgazdasági munkákat is végeztek.

Dupla pénz

A vádlottak Nádudvaron laktak, egy önkormányzattól bérelt lakásban. Lakókörnyezetükben több olyan család is élt, akik rendszerint szociális segélyekből és családi pótlékból tartották el magukat, ezért rászorultak arra, hogy kölcsönöket vegyenek fel, így biztosítva családjuk megélhetését. A két vádlott ezt használta ki.

2013 augusztusában az egyik sértettnek 70 ezer forintot adtak kölcsön, illetve 30 ezer forint értékben – a bolti árnál magasabb áron – édességet, italt és cigarettát adtak el az asszonynak, akinek kisebb összegeket már korábban is hiteleztek. Az elsőrendű vádlott a 100 ezer forint kölcsönadásakor kikötötte, hogy szeptember elején a kért összeg kétszeresét, 200 ezer forintot kell majd visszafizetni. A tartozást fel is jegyezte egy füzetbe.

Egy másik helyi pár is rendszeresen kért a vádlottaktól 20–50 ezer forintos kölcsönöket, illetve ők is vettek tőlük édességet, szeszesitalt. Náluk is 50-100 százalékos kamatot kötöttek ki a hitelezők – áll a vádiratban. Több más személy adóssága szintén szerepelt az iskolai kockás füzetben, akik szintén a segély és a családi pótlék átvétele után rendezték tartozásaikat. Az ügyben van három „számozott” sértett-tanú is, akik szintén 5-10-20 ezer forintokat kértek és kaptak, nekik ugyanúgy egy hónappal később, duplán kellett fizetniük.

Az ügyészség szerint a vádlottak tisztában voltak a sértettek szorult anyagi helyzetével, tudták, hogy kevés jövedelemmel rendelkeznek, és tevékenységük alkalmas volt arra, hogy „a sértetteket és családtagjaikat, különösen kiskorú gyermekeiket súlyos nélkülözésnek tegyék ki” – írja a vádhatóság.

A tárgyalás első napján a vádlottak vallomást tettek, miszerint nem bűnösek; azt mondták, bár anyagilag jobb helyzetben vannak, mint a környezetükben élők, nem uzsoráztak, önzetlenül adtak kölcsön időnként másoknak pénzt, például ha gyógyszerre kellett, kamatot soha nem kértek. A hétfőn meghallgatott tanúk a nyomozati szakban először terhelő vallomást tettek, azt állítva, 100 százalékos kamatra kaptak kölcsönt a vádlottaktól, majd ezt visszavonták és a bíróság előtt is utóbbi vallomást tartották fent.

A per folytatódik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában