Helyi közélet

2015.06.03. 10:56

Lassú Civaqua partot mos(hat)

Debrecen - A jelenlegi elképzelések szerint három-négy év múlva oldódhat a meg a megye vízutánpótlási problémája.

Debrecen - A jelenlegi elképzelések szerint három-négy év múlva oldódhat a meg a megye vízutánpótlási problémája.

Több mint másfél évtizede időről időre napirendre kerül a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR), amit a köznyelvben csak Civaqua-programként emlegetünk. Eddig érdemi előrelépés nem történt a többek között a Nagyerdő és az Erdőspuszta vízellátását biztosító beruházás megvalósításában. A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban azonban – tekintettel az egyre nagyobb gondot okozó klímaváltozásra –, több olyan pályázati kiírás is várható, melyek végre megoldást adhatnak a krónikus vízhiány megszüntetésére. A projektek egymásra épülése és az összefogás a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével, az eddigieknél nagyobb esélyt ad sikeres megvalósításra – jelentette be Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke a témában tartott szerdai konferencia előtti sajtótájékoztatón.

Egyelőre csak koncepció

A szomszédos megyében már tartottak egy hasonló tanácskozást a Hajdúhátsági – Erdőspuszták – Ligetalja - Nyírségi Többcélú Vízellátó Rendszer (HELN RV) továbbfejlesztéséről - tette hozzá az elnök. Ennek jegyében vizsgálták meg azokat a lehetőségeket, melyekkel a kitűzött projektelemek összehangolhatók az operatív programokkal.

Pajna Zoltán hangsúlyozta, hogy a tervezett komplex vízgazdálkodási rendszer nemcsak a vízutánpótlást és a talajvíz szintjének megemelését hivatott megoldani, hiszen az öntözés megkönnyítésével hatással lesz a mezőgazdaságra és azon belül az élelmiszergazdaságra is. Rátérve a most még csak koncepció szintjén kidolgozott elképzelésekre, a közgyűlés elnöke kiemelte, megyénkben lényegében a Civaqua programot kell felfrissíteni bekapcsolva a rendszerbe Hajdúbagos környékét, illetve a Kálló csatorna ligetaljai és érmelléki területeit. Mindez Hajdú-Biharban 16 települést és 1400 négyzetkilométernyi területet, valamint 280 ezer embert érint. A szomszédos megyében a közös projekten belül megvalósuló Déli Vízpótlás elnevezésű program 62 települést, 1600 négyzetkilométert és 250 ezer lakost érint.

Beruházás-együttes

Ebből is lemérhető a tervezett beruházás-együttes nagyságrendje, az előzetes számítások szerint nettó 30 milliárd forint lesz az összköltségvetése, amiből például Bocskaikertnél egymillió köbméter víz befogadására épül tározó, mellyel biztosítható a Nagyerdő és Erdőspuszták vízháztartása. Ezzel a térségi fejlesztéssel egyszerre kielégíthető a természetvédelem, a mezőgazdaság és az ipar, illetve a lakosság idegenforgalmi, sport, és rekreációs igénye – folytatta az elnök.

A gigantikus beruházás elemeiről szólva Pajna Zoltán hangsúlyozta, még nem írták ki a azokat a pályázatokat, melyekből forrást lehet majd nyerni a fejlesztésre, de már több olyan uniós program keretösszege is napvilágot látott, amelyeket meg lehet célozni. Így például több mint 79 milliárd forint áll rendelkezésre a fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek a javítására, és már elő van irányozva 1,5 milliárd forint a HTVR-re a Tivizig és az Országos Vízügyi Főigazgatóság alkotta konzorciumnak. Itt jegyezte meg Pajna Zoltán, hogy a két megye önkormányzata a tervek szerint csak a koordinálást végzi, a projektmegvalósítók az érintett vízügyi igazgatóságok lesznek.

Elemezni a fenntarthatóságát!

A szomszédos megye alelnöke, Baracsi Endre azt emelte ki, hogy most a legfontosabb egy olyan megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, amely alapot adhat a tényleges tervek elkészítéséhez.

Hasonlóan vélekedik a Civaqua elindítója, a Tivizig egykori igazgatója, Kóthay László is, aki előadása után lapunknak elmondta, minden olyan adatot össze kell gyűjteni és ki kell elemezni, melyek eldöntik, hogy fenntartható lesz-e a program, vagy gazdaságtalansága miatt el kell vetni. Ehhez tudni kell az öntözésben és gazdálkodásban érdekeltek szándékát, mert annak idején is csak azután lehetett a Civaquát elindítani, hogy az érintettek vállalták a fenntartásból rájuk eső anyagi részt.


Számokban

A Hajdú-Biharban a Civaqua programra, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében pedig a a Déli Vízpótlás program összehangolásával megvalósuló beruházásokban az elképzelések szerint

  • Lefektetnek 110,5 kilométernyi nyomóvezetéket.
  • Kialakítanak 5 millió 600 ezer (HB: 3 millió 200 ezer, SzSzB: 2 millió 400 ezer) köbméternyi víztározót
  • A Keleti Főcsatorna vízkiviteli helyénél, Balmazújvárosnál 3000 liter, Kocsordnál pedig 2500 liter/másodperc lesz a kapacitás ​

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában