Helyi közélet

2017.06.13. 11:06

Matrica miatt bukott a vizsgán, utánajártunk olvasónk mizériájának

Debrecen - Az autós vizsgabázis vezetője mérlegelheti, hogy melyik autón milyen matrica lehet.

Debrecen - Az autós vizsgabázis vezetője mérlegelheti, hogy melyik autón milyen matrica lehet.

Érdekes történettel kereste meg szerkesztőségünket egy asztalosként dolgozó olvasónk. A munkájához használt autóját tavaly év végén műszaki vizsgára kellett vinnie. Felkészítés után kedvenc vizsgabázisára ment a járművel. Azért a meg nem nevezett helyre, mert tapasztalatai szerint ott kedvesek az ügyfelekkel, keveset kell várni és felkészült szakemberek dolgoznak. A szóban forgó esetig minden alkalommal elsőre sikerült a műszaki vizsga, valószínűleg azért, mert a jármű tulajdonosa állítása szerint igyekszik odafigyelni az autóra, rendszeresen szervizelteti és javíttatja, hiszen asztalosként munkaeszköze a gépjármű.

A mostani vizsga alkalmával sem volt műszaki probléma az átvizsgálás során, viszont egy matrica miatt mégis megbukott. A „bűnös levonó” a hátsó szélvédő tetejére volt ragasztva, a matricán pedig a jármű tulajdonosának foglalkozása, neve és címe szerepelt. (Három alkalommal ezzel a matricával vizsgázott le a jármű.)

Nem zavarja a kilátást

Az asztalos erre joggal kérdezte, hogy miért kell levennie a matricát, hiszen annak a legyártása annak idején sok pénzébe került, mivel olyan típusút kért, hogy az ne zavarja a kilátást. Azt a választ kapta szóban, hogy a vizsgabázisokat felügyelő hatóságnak új vezetője van, és ő az ide vonatkozó jogszabály maradéktalan betartását várja el. A gépjárművek ablakain – a jogszabályban említett kivételeken kívül – semmilyen, kilátást zavaró dolog, például matrica nem lehet. Mutattak egy közlekedéshatósági levelet is neki, ami ezt alátámasztotta. Azt is mondták, hogy lehet valahol máshol „átcsúszna” a járműve a matricával, de a hatóság folyamatosan figyeli a matricás járműveket a közúton is. Akit kiszúrnak, azonnal berendelik műszaki vizsgára. A levélíró a döntést elfogadta, így járműve matrica nélkül le is vizsgázott.

Léteznek kivételek?

Az asztalos néhány napja felesége munkatársának autója hátsó szélvédőjén két matricát is megpillantott. Az egyik az övénél szélesebb csík egy márkaszerviz nevével és címeivel, a másik „Baby On Board Milupa” szöveggel.

Másnap visszament a vizsgabázisra, és rákérdezett hogyan is van ez, hiszen neki le kellett vennie a matricát, az ismerősnek meg kettő is van rajta vizsga után. Erre azt a felvilágosítást kapta, hogy pár hónap alatt „puhult” a helyzet. Jelenleg az az előírás, hogy a márkaszervizek által elhelyezett és például a Baby On Board matricák elfogadottak a műszaki vizsgán. Ezt egy újabb keletű közlekedéshatósági levéllel igazolták is. Az asztalos megjegyzi, hogy a két levelet ugyanaz a főosztályvezető írta alá pár hónap különbséggel.

Két évtizede változatlan…

Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a műszaki vizsgabázisokat felügyelő megyei kormányhivatalhoz, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a gépjárművek üvegfelületein elhelyezhető feliratokról, ábrákról egy huszonkét évvel ezelőtt hozott és azóta változatlan formában érvényben lévő rendelet rendelkezik.

Eszerint a szélvédőn és azokon az ablakokon, amelyeken keresztül a vezetőnek az utat és a környezetét látnia kell, kilátást zavaró feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot elhelyezni tilos, mert azok a forgalomra veszélyes helyzethez vezethetnek. Ugyanakkor nem tekinthetőek kilátást zavarónak azok a kisebb méretű feliratok – tartalmuktól függetlenül –, amelyek a szélvédő alsó sarkában, a kilátás céljára nem szolgáló területen helyezkednek el.


Dönthet így is, és úgy is

A kormányhivatal válaszából az is kiderült, hogy a vizsgaállomás vizsgabiztosának kompetenciájába tartozik annak eldöntése, hogy az adott jármű esetében a hátralátást akadályozza-e a hátsó szélvédőn elhelyezett reklámfelirat.

A panaszos járműve esetében a külső vizsgaállomás szakmailag akként ítélte meg, hogy az említett reklámfelirat méretéből, elhelyezkedéséből adódóan már akadályozza a szabad kilátást, és így nem vállalja a jármű eredményes levizsgáztatását. A másik jármű esetében pedig ellenkezőleg döntött az adott vizsgabiztos – olvasható a kormányhivatal válaszlevelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában