Helyi közélet

2019.03.30. 13:38

Munkácsy-díjat kapott a debreceni szobrász

Debrecen - Juha Richárd örül annak, hogy szülővárosába, Debrecenbe került a rangos díj.

Debrecen - Juha Richárd örül annak, hogy szülővárosába, Debrecenbe került a rangos díj.

A szobrászművész harmincéves szakmai múltját díjazták március 15-én, amikor is Munkácsy-díjat vehetett át a budapesti Vigadóban Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Nem csak itthon elismert

Juha Richárd 1998 óta készít kisebb-nagyobb szobrokat, de munkái csak az utóbbi években kerülhettek ki köztérre is. Debrecenben az első, köztéren megtalálható munkája a 2008-ban a Bem téren felállított Bem-dombormű, de nevéhez köthető Szabó Magda domborműves emléktáblája és a tavaly átadott Klebelsberg Kunó-szobor a Debreceni Egyetem főépülete előtt. Pár éve Washingtonban is bemutatkozhatott egy köztéri szoborral, a Pesti sráccal, amelyet a magyar nagykövetség előtt állítottak fel az ’56-os emlékév kapcsán.

Egy alkotói szakasz érdeme

– 1988-ban kerültem Nyíregyházára a művészeti szakközépiskolába, szobrász-bronzöntő szakra, de előtte néhány évvel a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körben is tevékenykedtem. Ezt követték inaséveim a mestereknél. Rengeteg kiállítás, bemutatkozó tárlat meg kell hogy előzze, míg valaki bizalmat kap egy köztéri szobor megvalósításához – mondja Juha Richárd. – Az utóbbi években már egyre több felkérés talált meg. – A Munkácsy-díjjal egy alkotói szakaszt elbíráló elismerést kaptam.

A saját elképzelések ideje

Első debreceni festőművészként 1950-ben Félegyházi László kapta meg a rangos szakmai kitüntetést, őt követte 1956-ban Holló László, harmincöt évvel ezelőtt pedig Váró Márton szobrászművész, így elmondható: nem sűrűn jár erre a Munkácsy-díj – mondja. – A munkám motorja természetesen nem az, hogy díjakért sóvárgok, inkább egy stádiumként tekintek rá. Egy szobrász negyven-ötvenéves korában még a szakma delelőjén jár, remélhetőleg sok időm van még, hogy a hivatásomat gyakoroljam – állítja Juha Richárd. A Munkácsy-díjas szobrászművész az elmúlt időszakban rengeteget dolgozott, ezért most örül annak, hogy a saját maga által elképzelt kisplasztikáinak megvalósításán munkálkodhat.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában