Helyi közélet

2016.07.10. 11:20

Öt hónap – ötezer kilométer

Debrecen - Csutka István a világ legnehezebb túraútvonalának teljesítésére készül.

Debrecen - Csutka István a világ legnehezebb túraútvonalának teljesítésére készül.

Az Amerika nyugati partján végigvezető Pacific Crest Trail a világ egyik legszebb túraútvonala, melyet Clinton C. Clarke alakított ki 1932-ben.

- A vadnyugat romantikája található meg a Pacific Crest Trail (PCT) nevű leghosszabb túrán, amely Mexikótól Kanadáig húzódik, de kontrolláltabbak a feltételek, mint a pioneerok korában – nyilatkozott a Naplónak Csutka István, színművész, a Csokonai Színház volt igazgatója. Tapasztalataim alapján ki tudom jelenteni, hogy sokkal nehezebb mentálisan, mint fizikálisan egy ilyen túra.

A távolságot mint üveggolyót...

A PCT nem zarándokútvonal, sokkal inkább túlélő túra, ahol medvével, vadállatokkal találkozik az ember – ember által nem lakott vidéken. Ismerjük a székelyek alapigazságát, a medve nem játék! Igaz ez Amerikában is, a PCT-re való felkészülés-tájékozódás során például megtudtam, hogy a medve 30 kilométerről kiszagolja az étel szagát, ezért hermetikusan zárt dobozban muszáj vinni az ennivalót. A felkészülésben segítenek hüllőszakértő, volt terrorelhárító és idegenlégiós barátaim, marosvásárhelyi hegyi mentők. „Akkor tud improvizálni az ember, ha felkészült” ez a hitvallásom. Ötvenévesen, öt hónap alatt, ötezer kilométer a vadonban – az ötös szám égisze alatt indulok majd jövő húsvétkor.

Siker esetén az első magyar leszek, aki teljesíti a PCT-t, hiszen eddig a magyar gyökerekkel rendelkező Andy Davidhazy volt, aki magyar vonatkozást vitt a nagy amerikai túraútvonalba. Érdekes, hogy az Ő nagypapája is Argentínába települt ki, mint az enyém és mindkettőnk édesapja Buenos Airesben született. Általánosan elmondható, hogy az indulók hatvan százalék feladja a befejezés előtt, 1968 óta 3280 ember teljesíttette összesen a világ leghosszabb túraútvonalát – mondta el Csutka István.



Az Egyesült Államokban még ma is hatalmas ember által nem lakott területek vannak: ilyen a Mexikótól Kanadáig 2600 mérföldön húzódó túraútvonal, a Pacific Crest Trail (PCT) által érintett területek nagy része is. A Kalifornia, Oregon és Washington államokon keresztül vezető útvonal sivatagokat, erdőket, magashegységeket és vulkanikus hegyeket, nemzeti parkokat köt össze egymással. A magyar származású Andy Davidhazy öt hónap alatt teljesítette a távot, 121 920 méter szintkülönbséggel küzdött meg, megközelítőleg 4,5 millió lépéssel koptatott el 4 pár túracipőt. A Debrecenhez több szálon kötődő Csutka István jövő tavasszal indul útnak, addig kemény próbatételek során a felkészülés zajlik.

HBN – Kovács Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában