Helyi közélet

2017.03.30. 13:01

Prímek Primisszimái a YurtazuhanY-ban

Debrecen - A kiállított művek legkisebb közös többszöröse: a prímszám.

Debrecen - A kiállított művek legkisebb közös többszöröse: a prímszám.

A kínai naptár szerint az idei a kakas éve, a reformáció, Arany János és Szabó Magda születésének emlékéve, de vélhetően csak kevesek figyelnek fel arra, hogy most egy prímszám jelzi a Krisztus születése óta eltelt időt. A Neue Debreczenische Kunst (NDK) képzőművészeti csoport épp erre helyez hangsúlyt. A 2017 csak önmagával és eggyel osztható. Az országos pályázatot meghirdető NDK arra volt kíváncsi, hogy milyen lehet egy prímszám a képzőművészetben. Ezt Dóczy Alpártól, az alkotócsapat egyik tagjától tudjuk. Ahogyan azt is, hogy több, mint ötven mű érkezett a felhívásra, s ezekből közel harmincat ki is állítottak a Széchenyi utca 1. szám alatt. „A címek csak prímszámok lehettek, izgalmas műveket kaptunk, köztük verseket, zene­számokat, videó­anyagokat – mondta. Kérésemre kiemelt néhányat: Deák Anita például tükörlapokra helyezett tárgyakat, amelyek a tükörképükkel együtt adják ki az 1831-et. Csontó Lajos olyan prímszámot talált, amit vizuálisan megfordítva ugyanaz a szám lesz. Imre Mariann betonhímzése is különleges, és van itt egy korai ef. Zámbó István-mű.

Fotó: Matey István

A YurtazuhanY Galériában április 15-ig láthatók az alkotások 14 és 18 óra között. Az előttünk álló két hétben több programmal készülnek a szervezők: március 31-én 19 órától Dr. Kondor mutatja be, hogy szerinte milyenek a prímzene hangjai, április 1-jén 14 órától textilékszer-készítő alkalom lesz, Pintér Gergő, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének matematikusa tart tárlatvezetést MateMorfózis címmel.

HBN–HABE


Az NDK-t Debrecen főépítésze, China Tibor Zsolt tavaly kereste meg az ötlettel: a belvárosi kiüresedett boltok időnként galériává avanzsálhatnának. A projektet YurtazuhanY-nak nevezték el, utalva a kínai kulturális forradalomra, amelynek vívmánya volt a jurtába vitt lavór.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában