Helyi közélet

2015.12.07. 09:29

Volt, hogy a színésznő megijedt a váratlanul elé rakott narancstól

Debrecen - Szabó Ildikó is segített felidézni azokat a különleges hatvanas éveket.

Debrecen - Szabó Ildikó is segített felidézni azokat a különleges hatvanas éveket.

– A színház elsősorban a színész művészete. Egy tekintet többet érhet minden másnál – mondta Szabó Ildikó, aki a cívisvárosban kezdte el pályát 1958-ban, rögtön a Színművészeti Főiskola elvégzése után. A dada című darabban debütált a közönség előtt, majd nyolc évet töltött el a Csokonai Színházban Szendrő József igazgatása alatt. Székesfehérváron született, ám Debrecen a mai napig sokkal közelebb áll hozzá. – Egyszer, amikor ebédeltem, a pincér letett elém egy narancsot. Nagyon megijedtem, mert én nem kértem, hiszen nem tudtam volna kifizetni. Majd hirtelen felbukkant Szendrő, aki csak ennyit mondott: „A dadáért” – mesélte mosolyogva a színésznő nemrég a Csokonai-történetek című találkozón.

Varázsos légkör

Az akkori múltidézést kivetítőn felvillanó fényképek erősítették meg. Szabó Ildikó itt találkozott számára legkedvesebb partnereivel, az akkor felfedezett Latinovits Zoltánnal, Dégi Istvánnal, valamint majdani férjével, Pethes Györggyel. Úgy gondolja, a Csokonai Színház azért volt akkoriban nagyon jó munkahely, mert az emberek valóban szerették egymást és számtalan tehetséges művész volt köztük. – Szendrő különösen odafigyelt a szereposztásokra, ami szintén megadta a miliő varázsát – mondta a művésznő. Szabó Ildikó többek között játszott a Kakukk Marciban és az Úri muriban is.

Miután a neki kedves színháziak Budapestre költöztek, egyedül érezte magát. A korábbi légkört már nem kapta vissza. Játszott még több társulatnál, majd a művészi önkifejezését más formában közelítette meg: rajzolt, színjátszótábort vezetett Pulán, verseket írt és énekelt. Utóbbi kettőből a múltidéző esten is ízelítőt adott.

HBN–Vass Kata


Debrecen - 1960. december 16-án mutatta be a színház a Tánya című prózai darabot Pethes György rendezésében; a főbb szerepekben Szabó Ildikóval (Tánya), Simor Ottóval (Herman), Gurnik Ilonával (Samanova), Sárosdy Rezsővel (Ignatov), Pásztor Erzsivel (Duszja).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában