vitaverseny

2019.07.02. 15:10

Szlovéniában két vitát nyertek a debreceniek

Szabó Annának, a Debreceni Ady Endre Gimnázium 9. c osztályos tanulójának beszámolóját adjuk közre.

A Creating Critical Minds and Voices in Europe rendezvénysorozat keretén belül egy élménydús vitahétvégén vehettünk részt 16 ország fiataljaival május 9–13. között. A szlovén Alpok rejtekében, a Kranjska Gora nevű síparadicsomban szálltunk meg. Az eseményt megelőző válogató alkalmával kiválasztott nyolcfős delegáció tagjaként képviseltük Magyarországot a nemzetközi versenyen.

A csütörtöki utazás és az azt követő eligazítás után pénteken megkezdődtek a workshopok. A tanulságos előadásokon nemcsak a verseny nemzetközi vitaformátumával ismerkedtünk meg, hanem értékes ismereteket szereztünk az Európai Unió működéséről, emberi jogokról, a médiáról, a polgári engedetlenségről és a globális felmelegedés veszélyeiről. Egy kerekasztalos beszélgetés során pedig meghallgathattuk egy egyetemi professzor, egy szlovéniai képviselő és egy, az Európai Parlamentben dolgozó politikus véleményét az előbbi témákról.

A verseny vasárnap került sorra. Többek között vitáztunk a közösségi média és demokrácia kapcsolatáról, valamint a polgári ellenállás legitimitásáról. A debreceni csapatunk két nyert és egy elvesztett vitával zárta a versenyt.

A hivatalos programok után kirándulhattunk is. Körbesétáltuk Bled tavát, ahol megkóstoltuk a helyi süteménykülönlegességet. Elsétáltunk továbbá a Jasna tóhoz is, ami a személyes kedvencem volt.

Hétfőn szomorúan intettünk búcsút a festői panorámának és az új ismerősöknek.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában