2020.12.13. 17:41
Rengeteg emlék fűzi a sajtkészítőt a debreceni adventi vásárhoz
A karácsonynak van egyfajta megmagyarázhatatlan varázsa, ami a vásárokon is érezhető.
Fotó: Debreczeni Ildikó-archív
Az adventi kirakodóvásár idén sajnos nem szépíti a város főterét, s különleges ünnepi hangulata mellett az ott megtalálható finomságok is biztosan hiányoznak sokaknak. A helyben sütött lepcsánkára, lángosra, sült gesztenyére és a különleges forró, fűszeres italokra gondolva máris érezzük az illatukat, hasonlóan, mint a friss házi sajtokét, amelyeket sétálgatás, nézelődés közepette tavaly is majszoltunk.
Debreczeni Ildikó sajtkészítőnek is nagyon hiányzik a vásár és annak mesés hangulata.
Az adventi időszaknak hatalmas közösségformáló ereje van: az emberek forralt borral a kezükben csodálják a fényeket, a gyerekek arcáról sugárzik a mosoly, ismeretségek, barátságok köttetnek. – Akik ebben az időszakban a térre érkeznek, szinte egy nagy családdá válnak. Jómagam is megannyi kapcsolatra tettem szert, öröm volt a sok visszatérő vásárló. Az emberek talán közvetlenebbek ilyenkor, jobban nyitnak egymás felé. A Kossuth téren lévő kis faház már-már az otthonunkká vált, díszítettük, szépítgettük, és mindig akadt, aki megdicsérte, különösen a sajtból készült adventi koszorút – mondta.
Rengeteg emlék és szép pillanat fűződik a vásárhoz, Ildikó számára az is mindig öröm volt, amikor a vevők a sajtok előállításának menetéről érdeklődtek, vagy éppen arról, ő mit ajánl: milyen sajt kerüljön az ünnepi asztalra? Melyik fajta a leginkább közkedvelt? – Kimondottan szeretik ilyenkor a különféle íz- és formavilágú parenyicát, mely az ünnepek alatt készült pirított dióval, aszalt gyümölcsökkel, akár fenyőfa alakban kombinálva. Az érlelt sajtok iránt is nagy volt az érdeklődés, hiszen egy-egy ünnepi borozás mellé kiválóan illenek – válaszolt a Napló kérdésére.
NE