közös ünnep

2021.05.13. 20:49

Újra együtt a gyereksereg az Isten házában

Két részletben ugyan, de végre a templomban ünnepelhették a nyíracsádi iskolások Jézus mennybemenetelét.

A több mint egy éve tartó járványügyi korlátozások miatt a Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola diákjai sem vehettek részt közösen a templomban az egyházi ünnepeken. Amikor zárva volt Isten háza, akkor mindenki az iskolában imádkozhatott, amikor részleges volt a nyitva tartás, akkor pedig csak online kapcsolódhattak be a tanulók az ünnepi liturgiák menetébe. Ezért nem csoda, hogy május 13-án, a mennybemenetel ünnepén örömmel vettek részt az iskola diákjai a szent liturgián. A járványnak közel sincs még vége, az óvintézkedésekre továbbra is szükség van, ezért a biztonságos távolság megtartása érdekében két részletben vettek részt a gyerekek a liturgián: reggel nyolc órakor a felső tagozatosok, tíz órától az alsó tagozatosok hallgathatták az igét.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A mennybemenetel üzenete

A felső tagozatosok liturgiáját Tatai Zoltán iskolalelkész vezette, mellette örömmel segédkeztek a gyerekek, a fiúk ministráltak, és az apostoli szakaszt is az iskola tanulója, Széll Nóra olvasta fel. Az evangélium olvasását követően Tatai atya szólt az ünnepről és annak üzenetéről a gyerekeknek

– Jézus kereszthalálával egy pillanat alatt dőlt össze a tanítványok hite, akik Krisztus nélkül tehetetlennek, elveszettnek hitték magukat. A feltámadás után a kétségbeesést bizalom váltotta fel, így Jézus mennybemenetele után a tanítványok hittel a szívükben búcsúzhattak tőle. A mennybemenetel ezzel a hittel erősíti meg a feltámadás örömét. Ennek az ünnepnek fontos üzenete is van. Jézus ekkor küldi el tanítványait, hogy hirdessék a krisztusi tanításokat – fogalmazott Tatai atya, majd feltette a kérdést, hogy hogyan tudunk mi emberek részesei lennie ennek a küldetésnek.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

– Ha jót cselekszünk, máris részesei lehetünk a küldetésnek. A mennybemenetel felhívás arra, hogy adjuk tovább mindazt a jót, amit a krisztusi tanítás során kaptunk – fogalmazott az iskolalelkész, majd felhívta a gyerekek figyelmét az imádság, a gyónás, a megbocsátás szentségére, és arra, hogy a templomban megtapasztalt közösségi élmény megélése szempontjából mennyire fontos Isten házának látogatása.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában