kisfilm

2021.07.17. 21:50

A pásztorkultúra legszentebb helyén, a Hortobágyon forgattak Fehér Zsomborék

A Kerekes Band legújabb kisfilmjéről nemrég Fehér Zsombor, a zenekar frontembere beszélt.

Fotó: Kiss Annamarie

A kétszeres Fonogram díjas formáció egy négyrészes sorozat harmadik elemét forgatta nemrég a pásztorkultúra legszentebb helyén, a Hortobágyon. Fehér Zsombor a Pusztán ünnep! elnevezésű, a Hortobágy kulturális kincseit felvonultató augusztusi találkozó kapcsán vetített ízelítőt az új videóról. A Kerekes Band a négy alapelemet, a levegőt, a vizet, a tüzet és a földet zenésítette meg, ehhez örökítették meg a képi világot. – Családom történetében háromszáz évvel ezelőttig, 1721-ig tudok „csak” visszamenni, de minden ősöm, akiket fel tudtam eddig kutatni, atyai ágon pásztor, juhász volt. Az ő hagyományaikat őrzi és éli meg a Kerekes Band a zenéjével, mindezt a XXI. század ritmusaival, élettempójával kiegészítve. Élő hagyomány ez, akár a néptánc, akár a népzene világába tekintünk be – fogalmazott.

A hollókői várban a levegőt, az egri törökfürdőben a vizet, a pásztorkultúra fellegvárában a pásztortüzek helyén pedig a tűzről szóló zenés filmet vették fel. A forgatásnak Fehér Zsombor elmondása alapján az égiek is kedveztek, sem felhő, sem szúnyog nem zavarta a munkát, emellett a horizonton felkelő hold szakrális élménnyel gazdagította a zenekart és a stábot. – Forgatás közben éreztem őseim szellemét, mintha ők játszottak volna rajtam keresztül – idézte fel.

Fotó: Kiss Annamarie

Áldásos kézfogás

A Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren: a moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve a riffközpontú furulya- és koboztémákkal, más néven ethno funk.

A kezdetektől kísérletező ötös fogat hangzása azonban legalább annyira ered a rockzenéből, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is hosszasan tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedelikus, riffes játékot fejlesszen ki, mely a zenekar egyedi hangzását adja. A táncházakban edződött, de a rockzene energiáiból táplálkozó koboz és brácsa lüktetése Námor Csaba és Csarnó Ákos kezében tovább erősíti a hagyományos zene béklyóitól megszabadult ethno funkot, ami végül a hazai stonernagy­ágyú, Sohajda Péter és a kettő-négy specialista, Fehér Viktor kezében formálódik egésszé.

Az 1995-ben Egerben alakult Kerekes Bandnek eddig kilenc sorlemeze jelent meg, amelyből három aranylemez, egy platinalemez lett, kettő pedig elnyerte a Fonogram díjat. „Pimasz” című bemutatkozó lemezüket az angol Songlines magazine 2005 legjobb lemezei közé választotta, Back to Folk lemezük pedig az európai világzenei chartlista 6. helyéig jutott. 2008-ban a Kerekes Bandet Magyarország kulturális nagykövetévé választják. Eddig 26 országban léptek fel Jamaicától Kazahsztánig, Írországtól Spanyolországig. Zenéjük az Argo 2 című közönségfilm filmzenéje, Kábé23 címmel könyv jelent meg róluk – olvasható az együttes honlapján.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában