Találkozó

2023.06.25. 11:00

A tüzet végül a szívben kellett óvni a széltől, de a táncfesztivál népszerű volt - fotókkal, videóval

Huszonnégy éve szervezik meg az ifjú néptáncosok, zenészek, énekesek találkozóját a Csapókertben; idén több százan érkeztek.

Öröm volt nézni a táncosokat

Forrás: Kiss Annamarie

Tűz. Tánc. Éj. Lánc. E hívószavakkal foglalható össze a szombati csapókerti program. A XXIV. Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál és Ifjúsági Találkozót 2000-ben szervezték meg először, Szent Iván napjához közel eső időpontban a megye néptáncos csapatai részvételével. Az esemény az évek során nemzetközivé bővült, eddig 45 magyar és más nemzetiségű néptánccsoport lett részese e nagy közösségi ünnepnek.

A Süveg utcán ezúttal összesen 18 művészeti csoport – három határon túli, valamint Hajdú-Bihar vármegye és Debrecen néptáncegyüttesei, népzenei közösségei – érkeztek a Főnix Néptáncegyüttes hívására. Bemutatkoznak még a Csapókertben működő civil szervezetek, a helyi általános iskola alsó tagozatos diákjai is. Összesen 385 zenész, énekes, táncos mulatott és mulattatott itt.

Debrecen szimbóluma e minifesztivál

Törökné Csécs Lenke, a Főnix Néptáncegyüttes művészeti vezetője a megnyitón kiemelte a nagyszalontai vendégeket, és az Örökség-díjjal kitüntetett Csillagocska Együttest, valamint az M. M. Pódium Színpad utcaszínházi produkcióját; utóbbiak Nagyváradról indultak útnak. Mint megtudtuk, ebben a szerevező tánccsoport tagjainak szülei a legfőbb támogatók: szállást biztosítanak, főznek és megvendégelik az érkezőket.

Puskás István alpolgármester azt mondta, ez a minifesztivál remekül példázza, mit jelent a debreceniség, hiszen a csapókertiek 24 éve saját erőből, a saját közösségük számára hagyományőrző rendezvényt szerveznek, amire a vármegyei és határon túli együtteseket is meghívnak. Úgy fogalmazott, Debrecen, mint összetartó közösség, amely mind a régióval, mind a nagyvilággal szoros kapcsolatot ápol, szimbólumként itt van most a Csapókertben Tűztánc Ifjúsági Táncfesztiválként.

Csak elaludt, nem hunyt ki

A tánc nem volt kérdés e napon, bár 10 órakor focitornával indult a nap, az éj is eljött hamar, a lánc 24 éve kezdett kovácsolódni, vagy még korábban, a közös hagyományaink, a néptánc, népzene bölcsőjében, egy fonóban vagy morzsolás közben az asszonyok ajkán.

A tűz azonban egészen estig kérdéses volt, este kilenc órakor szélvész kerekedett és eső tette füstté az épphogy meggyújtott lángot. Az tehát maradt a szívekben, kiolthatatlan helyen, ahol sem a szél, sem a történelmi viharok nem tehetnek ellene, míg létezik olyan hagyományőrző közösség, mint a Tűztánc Ifjúsági Táncfesztivál és Ifjúsági Találkozó szervezői, résztvevői. 

HaBe

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában