Ortodox pünkösd

2024.06.24. 12:46

Felszentelték a pünkösdi búzát Körösszegapátiban

Vmirjáncki József

Ebben az évben az ortodox pünkösd időpontja június 23-a. Napjainkban már a legtöbb helyen a templomukban tartják a pünkösdi napi ünnepi misét. E napnak az egyik legmeghatározóbb eseménye a búza szentelése. Az idei búzacsokrok abban különböznek az elmúlt évek búza kalászaitól, hogy most már majdnem érett állapotban vannak. Ennek az az oka, hogy az ortodoxok naptára szerint az ünnep eltolódik, ebben az évben június 23-ára.

Idén június 23-a egyik legmeghatározóbb eseménye a búza szentelése
Idén június 23-a egyik legmeghatározóbb eseménye a búza szentelése
Forrás: Vmirjáncki József

Az előre elkészített búzacsokrokat és koszorúkat Körösszegapátiban Sorin Muresanu ortodox tisztelendő szenteltvízzel megáldja, melyet a mise befejezése után a hívek hazavihetnek. A koszorúkat pedig a templomban lévő egyházi zászlók rudjain helyezik el. A megszentelt búzacsokrokat a hívek hazaviszik. Van, aki több csokrot vesz magához, mert gyermekeinek adja, vagy olyan személynek, aki nem tudott megjelenni a templomban az ünnepi misén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában