Kiállítás

2024.08.04. 07:00

New York után Debrecenben is látható a digitális művészet egyik legnagyobb szenzációja – fotókkal

Rumi Dreams címmel nyílt kiállítás augusztus 3-án, szombaton a debreceni Modemben. Refik Anadol török származású művész installációja korábban New Yorkban, Los Angelesben, és a Grammy-gálán volt látható.

Kosztin Éva

– Idén ünnepeljük a török–magyar diplomáciai kapcsolatok századik évfordulóját, ezért 2024-et kineveztük török–magyar kulturális évadnak – kezdte köszöntőjét Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország nagykövete Refik Anadol kiállításának megnyitóján. Kifejtette, az évad alatt eddig több mint 90 helyszínen, több mint 200 ezer ember vett részt a kapcsolódó eseményeken, de Debrecenben most először mutatkozik be Törökország. – Az igazán nagy attrakciót a végére tartogattuk Magyarország második legnagyobb városának. Debrecen jelentősége túlnő területi nagyságán, néhány török cég székhelyéül is szolgál, így fontos szerepet játszik a két ország közötti gazdasági kapcsolat fejlődésében – fogalmazta meg Gülşen Karanis Ekşioğlu.

Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövet Refik Anadol-Rumi álmai Modem
Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete Refik Anadol-Rumi Dreams című kiállításának megnyitóján, a debreceni Modemben
Forrás: Czinege Melinda

Refik Anadol és Rúmi egyetemes üzenetei

A kiállításról elmondta, a világhírű multimédia-művész a perzsa költő, Mevlana, vagy más néven Dzsalál ad-Dín Rúmi évszázados tanításait dolgozza fel a mesterséges intelligencia segítségével. – Szeretet, megértés, tolerancia, megbocsátás és egység: ezek voltak Rúmi egyetemes üzenetei, amelyek ma egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Gül Baba is a költő követői közé tartozott, hasonló értékeket vallott – ismertette a nagykövet. Felidézte első, Debrecenben tett látogatását is, amikor Vizi Kata, a Modem ügyvezetője elmondta, nagy álma, hogy egyszer a városban bemutassák a Rumi Dreamset.

Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere felelevenítette a luminokinetika és a fényművészet debreceni vonatkozású állomásait 1975-től, melyben igazi mérföldkőnek nevezte Refik Anadol mostani kiállítását. 

Tökéletesen kapcsolódik ez a tárlat Debrecenhez, hiszen nemcsak a vizuális művészetnek van több évtizedes múltja, hanem az irodalom és vele a költészet mindig is a város identitásának fontos részét képezte 

– mutatott rá. Hangsúlyozta, a kulturális diplomácia akkor működhet, ha sikerült megtalálni ezeket a közös pontokat, és így újabb fejezetek is nyílhatnak a nemzetek közötti kapcsolatokban. – A jó művészet szembesít minket az élet nagy kérdéseivel, a Rumi Dreams is ezt teszi, a technológia és az ember viszonyát vizsgálja – tette hozzá az alpolgármester.

– Miről álmodik a mesterséges intelligencia? – erre kapunk választ – összegezte köszöntőjében Vizi Kata, a Modem ügyvezető igazgatója.

A Rumi Dreams szeptember 29-ig tekinthető meg a debreceni Modemben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában