Neves előadókkal

2 órája

Indul a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának őszi hangversenyévada

Az őszi tanévben is több mint negyven színvonalas komolyzenei koncerttel várja a közönséget a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Az Universitas-Debrecen, a Konzervatóriumi Esték és a Steinway hangversenysorozatban a 2024/25-ös évadban is neves hazai és nemzetközi előadók lépnek színpadra a Liszt teremben.

Haon.hu

A hazai felsőoktatásban továbbra is egyedülállónak számít, hogy a három nagy sorozat mellett számos, családoknak, diákoknak, egyetemistáknak szóló klasszikus zenei koncertet szervez a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara – számolt be róla az unideb.hu. Mint írják, ezek az események erősítik a város kulturális identitását, emellett a közönség olyan művészeket ismerhet meg, akik hazai és nemzetközi szinten egyaránt kiemelkedő eredményeket értek el és a világ legnagyobb színpadain adtak már koncerteket.

Ismét neves hazai és nemzetközi előadók lépnek színpadra a Liszt teremben
Ismét neves hazai és nemzetközi előadók lépnek színpadra a Liszt teremben
Forrás: unideb.hu

A most kezdődő évadban is több mint negyven színvonalas produkció várja a közönséget a Konzervatóriumi Esték, az Universitas-Debrecen és a Steinway hangversenysorozatban, valamint a Hang-Játék-Zene élménykoncerteken.

A sorozatok kapcsán hétfőn tartott sajtótájékoztatón Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja a hagyományok ápolását, az értékteremtést, a klasszikus zene létjogosultságát emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy a koncertek a ZK hallgatóinak szakmai fejlődését is segítik. 

Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja
Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja
Forrás: unideb.hu

Nagyon hálás vagyok azért a lehetőségért, hogy ennyi koncertet rendezhetünk, a hallgatóink számára kiemelten fontosak ezek az események. Missziós tevékenységünk az, hogy eljuttassuk a magas zenei kultúrát a közönséghez, megismertessük velük a kivételes képességű, neves hazai és külföldi produkciókat. A hallgatóink testközelből tapasztalhatják meg az élő koncertek varázsát, átélhetik a színpadi munka minden rezdülését, azt is, hogyan lehet megnyerni a közönséget. Ezek a kihívások a hangszeres főtárgy óra alatt nem megtanulhatók, a legtöbbet úgy fejlődhetnek, ha mást látnak játszani

 – fogalmazott a kari vezető.

A napokban induló hangversenyek kapcsán Váradi Judit, a DE Zeneművészeti Kar egyetemi tanára, művészeti menedzser bemutatta az évad legfontosabb előadóit és koncertjeit, valamint arról beszélt, hogy ezek a koncertek évtizedek óta stabil helyet foglalnak el Debrecen kulturális programkínálatában, a közönség szereti és keresi ezeket az alkalmakat. 

Váradi Judit, a DE Zeneművészeti Kar egyetemi tanára, művészeti menedzser
Váradi Judit, a DE Zeneművészeti Kar egyetemi tanára, művészeti menedzser
Forrás: unideb.hu

A debreceni közönség mellett a saját hallgatóinknak is világklasszis művészeket mutathatunk be, ezzel együtt több koncerttel is csatlakozunk a kar épületének ötvenedik évfordulója alkalmából szervezett Mikolás100 rendezvénysorozathoz. A Konzervatóriumi Esték ennek jegyében olyan művészeket vonultat majd fel, akik kizárólag a kar hallgatói és oktatói. A régizenétől a filmzenéig, a kórushangversenytől a szimfonikus zenekari koncertig minden megtalálható a programkínálatban. A záró hangverseny is igazi ünnepnek ígérkezik, hiszen ott majd az eddig elvégzett munka összegzéseként léphetnek színpadra a Liszt teremben szólistaként a legkiválóbb hallgatók. Szokás szerint nyilvánosak a hangversenyek annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek ezekhez a koncertekhez, hiszen telt ház mellett a művészek is motiváltabbak. A kar az oktatási rendszerben a nem zeneművészetet tanuló hallgatóinak is nyitottá tette a hangversenyeket, ami megmutatta, hogy más képzésekben részt vevő fiatalok is érdeklődnek a sokszínű koncertek iránt 

– tette hozzá Váradi Judit.

Harminckettedik évadát kezdi az Universitas-Debrecen sorozat
Harminckettedik évadát kezdi az Universitas-Debrecen sorozat
Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának idei koncertsorozatait az Universitas-Debrecen sorozat nyitja, mely már harminckettedik évadát kezdi. A program szeptember 26-án, csütörtökön rajtol, elsőként a Lengyelországból érkező Przemysław Wierzba gordonkaművész és Anna Parkita zongoraművész koncertjét hallhatja a publikum. Az évadban hat alkalommal szólaltatják meg kiváló zongoraművészek a Zeneművészeti Kar páratlan hangzású Steinway zongoráját. Első alkalommal Artem Yasynskyy Németországban élő ukrán zongoraművész játszik a hangszeren október 3-án, csütörtökön.

A huszonnegyedik évadát ünneplő Konzervatóriumi Esték sorozata pedig október 24-én, kedden a Debreceni Régizene Együttes Barokk slágerek című hangversenyével veszi kezdetét.

A hangversenyeket a Debreceni Egyetem támogatásával a Zeneművészeti Kar művészeti menedzsment irodája és a Jövő Művészetéért Alapítvány szervezi. A teljes program itt, itt, és itt érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában