Megújult a Kálvin téri Csokonai-szobor készítőjének emlékműve

Haon.hu

Magánadományból megújult Izsó Miklós szobrászművész carrarai márványból készült, közel 135 éves, eredetileg közadakozásból emelt síremléke a Fiumei úti sírkertben - közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szerdán az MTI-vel.

Izsó Miklós Csokonai-szobra a debreceni Kálvin téren
Izsó Miklós Csokonai-szobra a debreceni Kálvin téren
Forrás: Napló-archív

Mint írták, az emlékművet a művész halála után állíttatta az erre a céllal létrehozott emlékbizottság. Izsó Miklós síremléke, a talapzaton álló, erőt sugárzó alak kimagasodik környezetéből. Mátray Lajos fiatal szobrász a közadakozásból befolyt, nem elegendő összeg ellenére is olyat alkotott, amely párját ritkította a sírkertben: az atléta termetű magyar szobrászt munkaruhában és vésővel a kezében ábrázolta, mellette a szobrászat jelvényeivel - írták.

A 135 éves, carrarai márványból készült síremléket V. Pákh Imre és felesége magánadományából újították fel teljes körűen.

A közlemény megjegyzi, a debreceni Csokonai-szobor volt az első és egyetlen nagyobb köztéri munka, amelyet valójában Izsó készített el. A fiatalosan hetyke, ugyanakkor nemesen előkelő költő képét formálta meg (1871).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában