Ifjú titán az arénában

2020.03.16. 09:24

A sport mellett a tanulást sem hanyagolja el a debreceni center

Kiss Imre karrierjében a válogatott-meghívó jelentette a fordulópontot.

20200211 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A DESOK-ban edz a DEAC férfi NB I Extraligás csapata. képen: Kiss Imre röplabdázó

Fotó: Kiss Annamarie

Örökmozgó gyermekként gyorsan világossá vált, hogy nem a számítógép előtt görnyedve fogja tölteni a fiatalságát Kiss Imre, a DEAC férfi röplabdacsapatának utánpótlásválogatott-centere. Kissrácként több sportágat kipróbált, aztán végül a röplabda mellett tette le a voksát, amit azóta sem bánt meg.

– Gyerekkoromban sokat játszottam kint az udvaron, ha pedig éppen nem, akkor a garázsban ügyködtem, mert érdekeltek a műszaki dolgok is – emlékezett vissza Kiss Imre. – Ritkán ültem bent a szobában, játék sem volt soha a számítógépemen. Ha tehettem a szabadban voltam vagy sportoltam, és úgy érzem, hogy nem vesztettem semmit azokhoz képest, akik a szobájukban töltötték az időt, sőt, véleményem szerint inkább csak előnyöm származik belőle. Sok sportot kipróbáltam, úszással kezdtem, majd a labdajátékok mellett taekwondóztam is. Egy ideig párhuzamosan jártam röpire és küzdősportra, de ahogy közeledett a felvételi időszak választanom kellett, mert szerettem volna egy olyan gimnáziumba bekerülni, amely megfelelő perspektívát biztosít a jövőre nézve, így a röplabda mellett tettem le a garast. A taekwondo igen hasznos volt, mert jó alapizomzatot adott, ráadásul a koncentrálóképességemen is javított. Remek sport, melybe újra szívesen belevágnék, ha engedné az időm – ismertette a Naplónak a 18 éves jobbkezes játékos.

Nagyot dobbant a szíve

Fotó: Kiss Annamarie

Imre röplabdával hetedikes kora óta foglalkozik, az akkor még Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának hívott suliban ismerkedett meg az alapjaival. A délutáni foglalkozásokon felül az iskolai csapattal szerepeltek bajnokságban és diákolimpián is, az utóbbin országos hatodik helyet értek el. Miután elballagott, a Tóth Árpád Gimnáziumban folytatta tanulmányait, de már azon a nyáron jött a lehetőség, hogy játsszon a gimi csapatában, így új együttesével járhatott mérkőzésekre, majd hamarosan a DEAC tagja is lett.

– Szerencsére elég sok lehetőséget kapok: pályára lépek a tágosokkal és a DEAC több korosztályos, valamint a felnőtt­együttesében is. Mindegyiket szeretem, de a legnagyobb élmény a nagycsapatban és a válogatottban szerepelni. A különböző kupákon előfordult, hogy napi három mérkőzésen is részt vettem, de a bajnokságok alatt is megtörténik, hogy heti két-három összecsapásom van: például szombaton egy U21-es, másnap pedig felnőttmérkőzés. De ennek én csak örülök, mert fontos számomra, hogy úgymond „minél több érintés menjen bele” a kezembe – hangsúlyozta a mára 199 centiméteresre nőtt Imre, akit először három éve hívtak be a nemzeti együttesbe. – Az Eötvös Kupán figyeltek fel rám, az akkori korosztályos válogatott edzője is ott volt a tornán, és kiszemeltek, főleg az alkati adottságaim miatt. A kupa után megállítottak a kapuban, és felvetették a lehetőséget, hogy részt vehetnék az U15 edzésein. Nagyot dobbant a szívem, hiszen addig úgy tekintettem a válogatottkeretre, hogy az egy másik súlycsoport, nem éreztem úgy, hogy esetleg közéjük is tartozhatnék.

Különórákra jár

Imrének bevallása szerint ez jelentette a fordulópontot a sportolói karrierjében, mert addig inkább csak hobbiként volt jelen az életében a röplabda. A meghívót követően már teljesen másként tekintett a sportágra, hiszen látta, esélye van benne olyan szintre eljutni, amelyre korábban nem is gondolt. Mára ott tart, hogy amikor nem sérült, stabil tagja a DEAC-nak és a válogatottnak. Az egyetemi csapatnál heti öt edzés van, abból általában négyen tud részt venni, hiszen össze kell hangolnia az iskolát a sporttal.

Fontosnak tartja mindkettőt, ezért nem szeretné egyik elé sem helyezni a másikat. Mivel érettségire készül,

különórákra is jár, így a délutánjai a tanulásról, míg az estéi a röplabdáról vagy a pihenésről szólnak.

Csak Debrecen

– A továbbtanulás kapcsán jelenleg csak a Debreceni Egyetemben gondolkozom. Többen javasolták, hogy nyissak más települések irányába is, de úgy érzem, jelenleg minden adott ahhoz, hogy az egyetemet a lehető legsikeresebben végezzem el a cívisvárosban. Az még teljesen nem tisztázódott, hogy milyen irányban indulok el, a Gazdaságtudományi Kar mellett érdekel a Műszaki Kar is, ugyanis a családban elég sok mérnök van. De ez még odébb van, jelenleg az érettségire és arra összpontosítok, hogy minél értékesebb tagja legyek az együtteseimnek – nyilatkozta Kiss Imre.

MSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában