„Ellenség” a kapuknál

2020.03.23. 19:22

Bánta az őrbódé, hogy Kabát elé került

Az utóbbi éveket tekintve megnéztük, hány labdarúgó érkezett az ősi riválisoktól, s mire vitték a Lokiban.

Fotó: DERENCSENYI ISTVAN

Bizonyára sokan emlékeznek a futballszurkolók közül arra, amikor Luis Figo, a portugálok egykori zseniális labdarúgója az FC Barcelonától az ősi ellenség Real Madridba igazolt. Aztán a klubváltást követő el Clásicón, amikor kisétált egy szögletet elvégezni, egy levágott disznófej landolt nem sokkal mellette a gyepen.

Természetesen számtalan hasonló történetet fel lehetne hozni, midőn valaki azzal sokkolta a drukkereit, hogy a gyűlölt riválishoz szerződött.

A Figo-esethez hasonló markáns lelátói állásfoglalás a cívisvárosban nem történt, de az utóbbi két-három évtizedben a Lokinál is borzolta a kedélyeket néhány meghökkentőnek tűnő átigazolás.

Mint azt sokan tudják, Debrecenben nem mondhatni, hogy túlságosan szimpatizálnának a főváros lila-fehér egyletével, az Újpesttel. 1998 januárjában az újpestiektől érkezett a DVSC-hez az addig gólerősnek számító labdarúgó, Szanyó Károly. Az egyébként az atlantai olimpiát is megjárt játékos Budapesten kevesebb lehetőséget kapott az érkezése előtt, itt azonban jól kezdett, ám lassan halványodni kezdett a teljesítménye. A szurkolók a hozzáállásával sem voltak maradéktalanul elégedettek, vélhetően a szakmai stáb sem, mert a szezon végén visszament Újpestre.

Kapott az őrbódé

Szintén nem futott be fényes karriert az ugyancsak a Szusza-stadionból idecsábított korábbi gólkirály, Kabát Péter. Viszonylag nagy felháborodás kísérte 2010 nyarán a jövetelét, ami nem véletlen, Kabát stílusa igencsak irritálta az ellenfelek szimpatizánsait. A Nagyerdőn sem feltétlenül a góljai maradtak meg az emberek emlékezetében, hanem a két piros lapja, állandó, „gyanúsnak tűnő” sérülései és persze a harkovi őrbódés balhé. Az El-meccset követően az ukrán éjszakába kiszökött támadó és társai, Szakály és Laczkó incidensbe kerültek a hatóságokkal, miután Kabát kőkeményen bevert egyet az egyik őrbódénak. Amiben egyenruhások ültek. Előtte lezúzták ittasan a szállodai szobát is, ez ám a rock and roll!

„Megbántuk, és azóta is bánjuk, még egyszer biztosan nem fordul elő ilyesmi. Bocsánatot kérek mindenkitől!”

– szánta akkor bűnét Kabát. Tavasszal már nem nagyon jutott momentum sem neki a csapatnál, így nyáron mehetett isten hírével.

Volt azonban egy olyan, korábban lila mezt viselő csatár, akit szerettek Debrecenben, ő nem más, mint Kerekes György. „Guriga” a DMTE-ben nevelkedett, onnan került el az Újpesti Dózsához, így egy pécsi kitérőt követően nyilván sajátjukként tekintettek a szurkolók az 1980-ban hazatért csatárra. Három évet húzott le a Nagyerdei Stadion öltözőjében, a DMVSC futballistájaként kétszeres válogatottságig vitte, majd később volt a Fradi és újfent a Dózsa alkalmazottja is.

A másik utált pesti egylet, a Ferencváros is adott – közvetett úton – a Lokomotívba labdarúgót a közelmúltban. Holman Dávid 2016 telén a lengyel Lech Poznantól érkezett a Lokiba, de előtte évekig volt az FTC középpályása, így itt mindenki fradistaként tekintett rá. Úgy tűnt, Holman jó ideig lehet a csapat fazonszabásza, főleg a következő őszi idényben mutatott produktuma alapján. Tavasszal már jóval visszafogottabb teljesítményt mutatott, és nála is előjöttek a mentalitásbeli problémák, kedvetlenül, a csapatért nem megszakadva tengődött a gyepen, ezért a lokisták már a pokolba kívánták. Nem sokan bánták, hogy 2017 nyarán elvitte a Slovan Bratislava.

Még Holmantól is gyengébb periódust hagyott maga mögött a másik fradista, Pölöskey Péter. Ő tulajdonképpen végig szembe szélben futballozott, amin az sem segített, hogy komoly képességbeli hiányosságai voltak a támadónak. A korábban a Ferencvárosban is ellehetetlenült játékosnak szinte nem volt jó meccse abban az egy évben, amit 2012-től itt töltött. Nem volt telitalálat a leigazolása.

Ha az Újpest kapcsán felhoztunk egy pozitív példát, keressünk a zöld-fehérekkel kapcsolatban is! Leandro de Almeida 2006-ban érkezett a IX. kerületből, és hamar a gárda meghatározó tagjává vált. Leo bajnok és kupagyőztes lett a DVSC-vel, melynek idővel csapatkapitánya lett. A szerény brazilt egész Debrecen imádta, a Loki Bajnokok Ligája-szereplését követően igazolt Ciprusra, jelenleg újra a Fradi labdarúgója.

Leandro (fehérben) a Liverpool elleni BL-mérkőzésen | Fotó: Napló-archív

TN

Borítókép: az újpesti Szusza Ferenc Stadionban közönségkedvenc volt, Debrecenben nem sokan szerették Kabát Pétert

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában