Helyi sport

2024.07.08. 07:21

Lengyel salakos hercege van a kontinensnek – fotókkal

Lovas Zoltán a szombati bravúrszereplést követően a vasárnapi fináléban becsülettel helytállt.

Boros Norbert

A salakmotoros ifjúsági Európa-bajnokság döntőjét rendezték vasárnap délután a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Az időjósok által beharangozott hőség a Gázvezeték utcát is elérte, éppen ezért a funkcionáriusok úgy döntöttek, fél órával csúsztatják a verseny kezdetét.

A salakmotoros ifjúsági Európa-bajnokság döntőjét rendezték vasárnap Debrecenben
Lovas Zoltán a salakmotoros ifjúsági Európa-bajnokság döntőjében
Lovas Zoltán a salakmotoros ifjúsági Európa-bajnokság döntőjében
Forrás: Molnár Péter

A döntőben kilenc nemzet – Dánia, Lengyelország, Csehország, Hollandia, Németország, Nagy-Britannia, Svédország, Szlovénia és Magyarország – 16 ifjú reménysége mérte össze a tudását, ők voltak azok, akik a szombati elődöntőből sikerrel kvalifikálták magukat a legjobbak csatájába. Napjaink salakmotoros életét hűen tükrözte, hogy a lengyelek 5 versenyzővel képviseltették magukat, mellettük a britek, a szlovénok és a dánok 2-2 motorost indíthattak a fináléban. A hazai szurkolók nagy örömére ott volt a startlistán Lovas Zoltán, aki szombaton egy bravúros szereplést követően a dobogó harmadik fokára állhatott. Bár a SpeedWolf Debrecen reménysége harmadik lett az elődöntőben, a szakértők szerint a verseny legnagyobb esélyesei a lengyel világbajnok Maksymilian Pawelczak és Maksymilian Kostera, a brit William Cairns, valamint Cooper Rushen, illetve a dán Villads Pedersen és a szlovén Sven Cerjak voltak.

Küzdött becsülettel

Lovas két harmadik hellyel nyitott, melyből az egyiket egy előzés után szerzett meg. Ezután egy fantasztikus startot követően lerajtolta a mezőnyt, ám a villámgyors Villads Pedersent nem tudta tartani, s a dán – ugyanúgy, ahogy szombaton – megelőzte a magyar pilótát, aki másodikként ért célba. A következő etapban a világbajnok Pawelczak nyert Lovas előtt. Zárásként a nap egyik legnagyobb csatáját produkálta Lovas és Jacob Pedersen. Az első indítás után a cseh Karel Nejezchleba bukott, ezért meg kellett ismételni a futamot. A startot követően a lengyel Kostera az élre állt, míg mögötte a magyar és a dán fiatal öldöklő küzdelembe kezdett. Többször is test test elleni csatát láthatott a publikum, volt olyan pillanat, amikor szinte mindenki biztos volt abban, hogy bukás lesz az összecsapás vége, de szerencsére nem így lett. Mindkét srác a motoron maradt, s végül, ha csak kevéssel is, de Pedersen ért hamarabb célba. Lovas végül 7 pontot gyűjtött, amivel a 10. helyen végzett.

Szépen búcsúzott

– Szerettem volna olyan eredményeket elérni a futamokban, mint az elődöntő során, bár ez nem sikerült, a teljesítményemmel mégis elégedett lehetek, hiszen Európa top 10 versenyzője között vagyok. Talán az utolsó futamomban szerezhettem volna egy ponttal többet, de nem sikerült. A fehér starthelyről nem lehetett jól eljönni, nekem sem sikerült, utána mindent elkövettem, hogy megszerezzem a harmadik helyet, egy pillanatra sem adtam fel, végig küzdöttem. Óriásit mentünk a dán sráccal. Ez volt az utolsó versenyem a 250 köbcentis kategóriában, úgy érzem, szépen búcsúztam. Az, hogy az elődöntőből „saját erőből”, azaz kvalifikációt érő helyen sikerült bejutnom a döntőbe, ráadásul a dobogó harmadik fokára állhattam, nagyon szép élmény, illetve lökést ad a folytatáshoz, ami már 500 köbcentis motorral lesz – nyilatkozta a döntő után Lovas Zoltán a Hajdú Online-nak.

Különfutam döntött

Az Európa-bajnoki cím sorsáról különfutam döntött, miután Pawelczak és Villads Pedersen is 13-13 pontot gyűjtött a 20 futam során. A szétmotorozásban a jobb startpozícióból induló lengyel magabiztos győzelmet aratott, s így a világbajnoki cím után a kontinensbajnoknak járó aranyérmet is begyűjtötte. A nap egyik legnagyobb vesztese a brit Cairns volt, akinek az utolsó futamában vezető helyen lett motorhibája, s ha ez nincs, akkor ő is harcba szállhatott volna az aranyéremért a különfutamban.

Végeredmény

1. Maksymilian Pawelczak (Lengyel) 13+3 pont, 2. Villads Pedersen (dán) 13+2, 3. Karol Szmyd (lengyel) 11, 4. William Cairns (brit) 10, 5. Maksymilian Kostera (lengyel) 10, 6. Filip Beczkowski (lengyel) 10, … 10. Lovas Zoltán (magyar) 7.

A salakmotoros ifjúsági Európa-bajnokság döntőjét rendezték vasárnap Debrecenben
A dobogós versenyzők
Forrás: Boros Norbert

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában