Uszonyosúszás

2024.07.18. 11:31

A debreceniek is kitettek magukért az uszonyos vb-n

Kiváló mérleggel zártak a magyar sportolók, akikben nem sok hiányérzet maradhatott.

Tóth Huba Elemér

Lipők Larion, Pernyész Dorottya, Balogh Lea, Suba Sára, Mészáros Ákos és előttük Kókai Dávid

Forrás: Debreceni Búvárklub/Facebook

Hat arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel zártak a magyar versenyzők a Belgrádban rendezett 23. CMAS Felnőtt Uszonyosúszó Világbajnokságon. A magyar küldöttség a 14 dobogós helyezéssel az éremtáblázat harmadik helyén végzett. Nemzeti csapatunkat 22 versenyző, valamint 4 edző képviselte.

A Debreceni Búvárklub kiváló trénere, Kókai Dávid is ott volt a nemzetközi eseményen, hiszen öt, a cívisvárosban edződő tanítványa – Pernyész Dorottya, Suba Sára, Balogh Lea, Lipők Larion, Mészáros Ákos – is medencébe ugrott.

Több aranyérmet is szereztek

A világjátékok-kvalifikációs vb-n aranyérmes lett a Cséplő Kelen, Pernyész Dorottya, Bukor Ádám, Suba Sára összeállítású 4x100 méteres multi mix váltó, amely világrekorddal, 2:41:90 perccel zárt.

Szintén vb-címet szerzett a Cséplő, Pernyész, Suba, Lipők Larion összetételű 4x100 méteres mix uszonyos gyorsváltó is. Pernyész egy egyéni versenyszámban, a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban is hibátlan teljesítménnyel, elsőként csapott célba, és három megszerzett arany medáliával a vb legeredményesebb női magyar versenyzője lett.

Pernyész Dorottya az említetteken kívül még hat versenyszámban mérettette meg magát, egyéniben vagy váltóban háromszor zárt a top8-ban. Balogh Lea ugyan csak a 4x200 méteres felszíni váltóval úszott, a Suba Sárát is soraiban tudó kvartett végül az ötödik helyen végzett. Suba amellett, hogy a váltókban kimagaslóan teljesített, az egyéni versenyszámokban (4) is tisztesen helytállt. Lipők Larion négy, Mészáros Ákos pedig három egyéni versenyszámban állt a rajtkőre, 50 méteres felszíni úszásban hiába nyerték meg saját futamukat, végül nem jutottak a döntőbe.

Maximálisan elégedettek

Fantasztikus eredményekkel zártuk a versenyt. Az egyéni számokban szerzett érmek mellett örömteli, hogy több váltónk is dobogóra állt, ami a csapat elképesztő erejét is mutatja. Nagy létszámmal érkeztünk Belgrádba, úgy gondolom, ennek megfelelően is teljesítettünk

– nyilatkozta a Magyar Búvár Szakszövetségnek Veress András csapatvezető. Hozzátette, némileg fájó, hogy néhányan kevéssel maradtak le a dobogóról, ugyanakkor ezek "gyönyörű pontszerzések" voltak és maximálisan elégedettek a válogatott szereplésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!