Fotókkal, videóval

2024.09.11. 14:32

Jól erősített a DEAC jégkorongcsapata, az FTC elleni rajt előtt is bizakodhatnak a debreceni szurkolók

A Debreceni Egyetem alakulata meglepetést okozna az más lebonyolítású Erste Ligában. A DEAC jégkorongcsapatának sajtótájékoztatóján az idei célokat is megfogalmazták a vezetők.

Tóth Huba Elemér

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott a DEAC jégkorongcsapata szerdán délelőtt a Dóczi utcai sportcampuson található Teniszke II.-ben. Az eseményen többek között szó esett az elmúlt hónapok történéseiről, az idei célokról, továbbá hivatalosan is bemutatták a gárda új mezét. Beszédet mondott Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője, Vaszjunyin Artyom, a klub vezetőedzője, valamint Mihalik András, a csapat játékosa.

DEAC jégkorong
A DEAC jégkorongcsapatának szezon előtti sajtótájékoztatóján: Mihalik András, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, Barcsa Lajos és Vaszjunyin Artyom
Fotó: Molnár Péter

Népszerű a DEAC jégkorongcsapata

Barcsa Lajos azzal kezdte, hogy a jégkorongnak nagy szerepe van a cívisvárosban, a sportág rendkívül népszerű. 

A DEAC meccsein a jégcsarnokban rendre telt ház van, látszódik, hogy Debrecenben nagyon sokan szeretik a hokit. A felnőtt csapat mellett az utánpótlásra is büszkék lehetünk, megközelítőleg háromszáz fiatal jégkorongozik a városban.

Ez óriási elköteleződés a szülők részéről is, hiszen hetente több alkalommal viszik gyermekeiket az edzésre, hétvégén pedig vannak a meccsek, gyakorlatilag egy családi programmá válik. Debrecenben megvan a megfelelő infrastruktúra, hogy valaki kiteljesedjen a sportágban – hangoztatta az alpolgármester, aki hozzátette, örömteli, hogy a DEAC és a DHK között jó az együttműködés. – Debrecenben sikeres a jégkorong, ez, hogy így maradjon, természetesen a jó szereplés is kell. Az a cél, hogy minél többen sportoljanak a városban – tette hozzá Barcsa Lajos.

20240911_DEAC-Jégkorong szezonnyitó sajtótájékoztató_MP_HBN-3
Barcsa Lajos arról is beszélt, hogy Debrecenben rendkívül népszerű a jégkorong
Fotó: Molnár Péter

Több minden is változott, de a cél továbbra is ugyanaz

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna arról is említést tett, hogy az utóbbi időszakban sportág az energiaválság miatt nehéz helyzetbe került, országos szinten is sok változás történt. – Minden szereplőnek fontos, hogy a jégkorong megmaradhasson Debrecenben. A szövetségben elnökváltás történt, a DEAC-nál tapasztalt problémák pedig remélhetőleg közelebb kerültek a budapesti központhoz, „közelebb kerültünk a tűzhöz”. Ugyanis az eddigi szakosztályvezetőnk, Fucskó Tamás az Erste Liga főtitkára lett, továbbá abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy engem beválasztottak a szövetség gazdasági bizottságába. Helyét jelenleg nem töltöttük be, a munkakört kettéosztottuk – a gazdasági részt én viszem tovább, a szakmai rész pedig a vezetőedző feladata lesz. Ami elkezdődött, miszerint egyre több saját nevelésű fiatalt építünk be a csapatba, szeretnénk azt folytatni, erre pedig biztosíték Vaszjunyin Artyom személye, aki az utánpótlásban is sokat dolgozott. 

A felnőtt csapat részben egy üzleti vállalkozás is, győzelmeket kell letenni az asztalra. Sokat dolgozik a szakmai stáb azért, hogy minél többen legyenek a lelátón. Igyekszünk tovább nyitni a nézők felé, a tervek szerint szurkolói ankétot is szervezünk majd

– fogalmazott a DEAC ügyvezetője.

A DEAC játékoskeretének változása:

Távozott: Niks Krollis, Nyikita Usnyev, Anton Vasziljev, Kamil Mingazov, Anton Jeliszejenko, Gregor Koblar, Sándor Bence, Hári Norbert, Mazzag Dániel és Mark Szmirnov. Gönczi Lajos (befejezte pályafutását).

Érkezett: Alexander Stensson, Nyikita Usztyinenko, Ilja Culigin, Anton Senfeld, Kirils Galoha, Kreisz Brúnó, Jevgenyij Mozer. Csatlakozott még három saját nevelésű fiatal: Domán Péter, Nyisztor Ákos és Révész Levente.

Sztárok is érkeznek a DEAC-hoz, a „magyar mag” pedig egyben maradt

Mint kiderült, a DEAC-ban immáron hét debreceni kötődésű jégkorongos játszik. Idén az utánpótlásból Révész Levente, Nyisztor Ákos és Domán Péter került a felnőtt kerethez. Vaszjunyin Artyom elmondta, az új csapat toborzásakor fontos szempont volt, hogy ismerjék a játékosokat, és minél több magyar legyen a keretben. 

Sikerült „nagy neveket” is igazolni, és bár még nem érett össze a csapat teljesen, hiszen volt, aki csak augusztus végén érkezett, de a társaság sokkal jobb állapotban van most, mint tavaly ilyenkor

– jegyezte meg. Artyom Vaszjunyin azt is közölte, hogy a középszakasz helyett ebben az idényben magyar bajnoki rájátszást rendeznek, vagyis az Erste Liga mezőnyéből a hét magyarországi és a három erdélyi együttes útjai elválnak egy kis időre.

  • A csapat tavalyi szerepléséről

A DEAC tavaly egy jelentősen megújult kerettel vágott neki a 2023/2024-es szezonnak. A csapat a célkitűzést teljesítette, hiszen a rájátszásba jutott, a negyeddöntőbe azonban nem került be, miután 4-1-es összesítéssel alulmaradt a Ferencvárossal szemben.

  • A DEAC felkészüléséről

A Debreceni Egyetem csapata idén július 29-én ismét egy átalakult kerettel kezdte el a felkészülést a következő idényre. A korábbi évekkel ellentétben mindössze egyhetes volt a szárazedzés, utána már jégen folytatódott a munka. A csapat öt felkészülési mérkőzést játszott: a DVTK ellen egy gólgazdag találkozón 6–5-ös debreceni siker született, majd az UTE elleni, szintén hazai találkozón hosszabbításban maradtak alul a fekete- fehérek 1-0-ra. Székesfehérváron, a FEHA19 ellen 2-1-es DEAC-győzelem született, mig Iglóban, a szlovák Extraliga tavalyi ezüstérmesének otthonában 5-3-ra, Eperjesen 3-2-re kaptak ki a fekete-fehérek.

  • Az új lebonyolításról

Az Erste Liga új, tizenhetedik idénye szeptember 13-án kezdődik. A DEAC rögtön egy rangadóval nyit, hiszen a legutóbb döntős FTC-Telekom látogat majd a Debreceni Jégcsarnokba. Az alapszakasz ebben az idényben 36 mérkőzésből áll majd, és február 12-én zárul. Minden csapat négyszer játszik egymással, kétszer otthon, kétszer idegenben. A klubok döntése alapján a februári nemzetközi szünet után, február 16-tól rendezik a magyar bajnokság rájátszását, így az OB I-es helyezések ezúttal külön sorozatban dőlnek el. Az Erste Liga alapszakaszában a magyarországi csapatok egymás elleni mérkőzéseinek eredményei alapján kialakult tabella első helyezettje automatikusan a legjobb négy közé kerül, a többi hat csapat pedig két győzelemig tartó párharc során küzd a továbbjutásért (a 2. a 7., a 3. a 6., a 4. az 5. helyezett ellen). Az elődöntő szintén az egyik fel második sikeréig tart, míg a magyar bajnoki fináléban három meccset kell nyerni az aranyéremért. Az OB1-es döntő február 26-án kezdődik, ha ötödik mérkőzés is szükséges, azt március 6-án tartják. Ez idő alatt az erdélyi csapatok a romániai bajnokságban játszhatnak mérkőzéseket. Az Erste Liga rájátszása március 9-én indul, a párharcok már négy győzelemig tartanak. Középszakasz és rájátszás-kvalifikáció ezúttal sem lesz, a playoffban az első nyolc helyezett folytathatja, az utolsó kettő számára pedig véget ér a szezon. Az elődöntő március 25-én kezdődhet, a finálé első meccsét pedig április 8-án rendezik. Ha szükség van hetedik meccsre, annak április 19. az időpontja.

 

Mihalik András, DEAC
Mihalik András elmondta, arra törekednek, hogy meglepetést okozzanak, és minél előrébb végezzenek
Fotó: Molnár Péter

A folyamatos fejlődésben bíznak a debreceni hokisok

Mihalik András a játékosok nevében végül elmondta, hogy egy jól sikerült felkészülésen vannak túl.

– A kemény, hat hetes alapozás nehéz és fárasztó volt, de beérett augusztusra az eredménye. Jó a hangulat, az új játékosok beilleszkedtek, szeretjük őket, bizakodóan várjuk a szezont. Célunk, hogy pozitívan kezdjük a szezont, meccsről meccsre fejlődjünk, és januárban-februárban legyünk a csúcson. Az új lebonyolítás izgalmas, a Magyar Kupában, az országos bajnokságban és az Erste Ligában is szeretnénk jó eredményeket elérni – fogalmazott.

Az Erste Liga 2024/2025-ös idénye pénteken kezdődik, az egyetemisták 18 óra 30 perctől a magyar bajnok FTC-vel kezdenek hazai pályán. A rangadó előtt Mihalik András egy videóban is megfogalmazta gondolatait, és a szurkolóknak is üzent:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában