Nem szabad temetni őket

2019.05.07. 07:42

„Nem vagyunk egy sztárcsapat”

Berta Ákos biztos benne, hogy legközelebb ismét képességeinek megfelelően teljesít majd a válogatott.

Fotó: Mudra László, MJSZ

Csalódást keltően szerepelt a múlt héten lezajlott a nurszultani (leánykori nevén: Asztana) divízió I/A jégkorong-világbajnokságon a magyar jégkorong-válogatott. A nemzeti csapat már az első, Dél-Korea elleni csoportmeccs után elveszítette az esélyét a feljutásra, így a tornáról a győztes kazah és a második fehérorosz válogatott lesz ott a jövő évi svájci elit-világbajnokságon. A további sorrend: Dél-Korea állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg a negyedik az ugyancsak vérmesebb reményekkel érkező Szlovénia lett.

Egységben az erejük

A mieink egy győzelemmel és négy vereséggel az ötödik helyen zárták a viadalt, ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a kieső Litvánia, amely jövőre a divízió I/B-ben szerepel majd. A két válogatott között az egymás elleni eredmény rangsorolt, szerencsére a Háriék éppen a litvánokat múlták felül a tornán. Bevallása szerint Berta Ákos, a DEAC jégkorongcsapatának kapitánya is jobb szereplésre számított, de amondó, nem szabad temetni ezt a válogatottat, mert sok fiatal tehetség dörömböl már a kapuján.

– A közvélemény a közelmúlt jó eredményei miatt azt várta a gárdától, hogy a feljutásért legyen harcban. Azt gondolom, az idei vb-csoportellenfeleink erősebbek voltak a tavalyi hazai rendezésű tornán szerepelt riválisoknál. A mostani megmérettetésen sajnos nem álltak össze úgy a dolgok, ahogy az elmúlt években: nem jött ki a lépés sem egyénileg, sem a csapatnak, emiatt akadt néhány gyengébb mérkőzésünk, amely összességében a csalódást okozó szerepléshez vezetett. Voltak jó teljesítmények a vb-n, de úgy látszik ez kevés, mi nem vagyunk sztárcsapat, a magyar válogatottnak pont az egységességében van az ereje, de ez azzal jár, hogy nálunk nem elég két-három ember megfelelő teljesítménye, itt mindenkinek húznia kell a szekeret minden összecsapáson – hívta fel a figyelmet Berta.

Nincs ha

Az együttesnek az sem jött jól, hogy közvetlenül a vb előtt Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány váratlan betegség miatt kórházi kezelésre szorult, és emiatt lemaradt a tornáról. Berta Ákos véleménye szerint ez megfogta a társaságot, hiszen nem könnyű feldolgozni azt, hogy a legfontosabb válogatott esemény előtt egy csapat elveszti a szakmai munka vezetőjét.

– Lehet itt arról beszélni, hogy mi lett volna, ha egykét momentumból jobban jövünk ki a mérkőzéseken, de a ”ha” nem játszik a sportban, a koreaiak elleni váratlan vereséggel gyakorlatilag elúszott a remény a feljutásra, ami biztos nem tett jót a srácok lelkének. A csapat az elmúlt években az eredményeivel magasra tette a lécet és elérte azt, hogy senki sem veszi félvállról. Lehetett látni, a papíron erősebb ellenfelek is beleadtak ellenünk mindent, ami most kicsit megbosszulta magát, hiszen nincs akkora különbség az élcsapatok és a mieink között, mint amit a mostani torna mutatott.

„Egy jó formában lévő válogatott a kazahok, fehéroroszok és a szlovénekkel szemben is partiban tud lenni, sajnos a mostani csapat abban az állapotában erre nem volt képes”

– ismerte el a cívisvárosi ”cséká”, aki reméli, a szakvezetés tanul a történtekből, és a következő években ismét a képességeinek megfelelően szerepel majd a magyar csapat a világbajnokságokon.

Kamatozni fog

– Bár az eredmény nem azt sugallja, hogy a magyar jégkorong fejlődik: egyre több fiatal pallérozódik külföldön, három klubcsapatunk is külhoni, színvonalasnak számító ligákban játszik. Elképzelhető, hogy a szlovák élvonalban az újoncévét teljesítő Óbuda és DVTK játékosainak elsőre még sok volt az iram és a lejátszott mérkőzések száma, de biztos vagyok benne, hogy ez már középtávon is kamatozni fog a magyar jégkorong életében. Fiatal a válogatott, én bízom benne, hogy ez a csapat sok örömet fog még okozni a szurkolóknak.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában