készülnek a leghidegebb évszakra

2020.11.30. 08:02

Behajtás: kevés az élelem a pusztában

20200423 Hortobágy fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Kihajtották a marhákat téli szálláshelyükről.

Fotó: Napló-archív

Téli szállásukra indultak a legelő állatok a hétvégén a Hortobágyon – közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. sajtóreferense vasárnap az MTI-vel. Kozmáné Csirmaz Éva felidézte: a hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, a Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatok elindulnak a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, mivel a legelők már nem biztosítják a kellő mennyiségű táplálékot.

Szombaton és vasárnap a szürke marhák behajtásával kezdődött meg a téli szálláshelyek elfoglalása, hétfőn pedig a racka juhok indultak el a pusztából téli otthonukba – mondta. Kozmáné Csirmaz Éva tájékoztatása szerint az idén mintegy háromezer szürke marhát, 1100 rackát, 390 merinó juhot és 400 bivalyt hajtanak be a pásztorok a szálláshelyekre. Hozzátette: hamarosan kezdődik az ellési időszak, ekkorra az állatoknak már a hodályokban kell tartózkodniuk.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!