Karrier

2019.07.31. 11:35

A legszebb segítség az, ami belülről fakad

Az amerikai National Instruments (NI) közel 20 éve hozta létre Debrecenben első tengerentúli gyártó egységét, ahol ma már közel ezernégyszáz embert foglalkoztatnak.

A 2001 óta végbement fejlesztések és folyamatos bővülés eredménye az is, hogy a munkavállalók ma már olyan területeken dolgozhatnak, amely nem csak közvetlenül a gyártáshoz kapcsolódnak. Boda Piroska rendezvényszervezési vezető 2006 óta dolgozik a debreceni leányvállalatnál (NI Hungary Kft.) és ebből 12 évet a HR osztályon töltött el. A segítségnyújtás, az emberekkel való empatikus viselkedés a magánéletére és a munkakörnyezetére is egyaránt jellemző volt, ezért nem meglepő, hogy 2015-ben kezdeményezésére indult el az az együttműködés a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, amelynek keretében az NI és munkavállalói nehéz sorban élő gyermekeket támogatnak.

Debrecenben a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. sokrétű feladata mellett, többek között a Családok Átmeneti Otthona működtetésével az otthontalanná vált debreceni családok számára nyújt elhelyezést problémáik rendezéséig. A krízishelyzetbe került szülőknek és gyerekeknek ilyenkor minden támogatás nagyon sokat jelent, ezért 2015-ben egy „Légy Te is Önkéntes” kampány élménye elég volt, hogy Boda Piroska úgy döntsön: segíteni szeretne. Aktivitásának köszönhetően rendszeresen sikerül ruha, játék és könyvadományokat gyűjteni az NI munkavállalói részvételével, illetve az amerikai cég anyagi segítségnyújtásának eredményeként már évek óta kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek. „Nagyon hamar megtapasztaltam, hogy mennyire sokat jelent számukra a kedvesség, az odafigyelés, az önfeledt játék. A közös vakáció alatt a gyerekektől olyan szeretetet kaptam, amely hosszú hetekre feltöltött és munkatársaimat is még könnyebben meggyőztem arról, hogy ez nem áldozat, hanem inkább pozitív megerősödés az önkéntes szolgálat” – meséli Piroska. „A közös foci, pingpongozás, röplabdázás alatt – hangsúlyozta – pillanatok alatt elmúlt az a kezdeti félelmem, hogy én hogyan tudok majd rájuk hatni. A gyerekek mindig nagyon tisztelettudóan, figyelmesen viselkedtek. Ekkor jöttem rá, hogy milyen sokat jelent nekik az, hogy fellélegezhetnek, kikapcsolódhatnak, mert így a nehéz napokban is lesz pozitív élményük, amely kiutat, reményt adhat a sorsuk jobbá tételére. Mára sikerült azt elérnem, hogy nemcsak a közvetlen családtagjaim és a párom, hanem a munkatársaim is maguktól jönnek oda, hogy megkérdezzék, miben tudnának segíteni. Az autóm most is tele van játékokkal és nyári ruhákkal, amiket az elmúlt egy-két hétben kaptam tőlük azért, hogy juttassam el a gyerekeknek. A varbóci táborozás során nyújtott segítségéért pedig szeretnék még köszönetet mondani Fényi Csaba kollegámnak is.

Az NI Hungary Kft. támogatásának köszönhetően legutóbb június 27-én 13 gyermek és öt kísérőjük, köztük Boda Piroska, az NI Hungary Kft. munkatársa vettek részt egy három napos kiránduláson. A varbóci táborban gazdag programkínálat fogadta a gyerekeket, akik többek között az éjjeli erdőben tett sétával bátorságpróbán is részt vehettek, vagy Jósvafőre is ellátogathattak, ahol a vadon tartott hucul ménesről szerezhettek érdekes ismereteket.

Fényes Annamária, a ReFoMix Családok Átmeneti Otthonainál a „Fészek” Családok Átmeneti Otthonának intézményvezetője, aki szerint azért példaértékű a National Instruments-szel és vezető munkatársával, Boda Piroskával az együttműködés, mert folyamatosan egymást inspirálják annak érdekében, hogy milyen formában, milyen területen tudnának még inkább segítséget nyújtani a rászoruló családoknak. „Nagyon fontos számunkra, hogy a magas színvonalú alapellátáson túl mindent elkövessünk annak érdekében, hogy minél több pozitív élményhez juttassuk a gyerekeket. Az NI anyagi és tárgyi támogatása mellett ezért ennek megvalósításában óriási szerepe van az önkénteseknek, mert pozitív életszemléletükkel, hozzáállásukkal példaként szerepelnek a nehéz sorsú családok életében – emeli ki a szakember. Külön öröm, hogy évről-évre jelen vannak az intézmény életében és közvetlen segítséget nyújtanak 60-70 gyermeknek. A következő közös akciónk például a szeptember 1-én sorra kerülő NI Családi Nap lesz, ahol a ReFoMix szakemberei és a gyerekek külön szeretnék megköszönni az eddigi támogatást és különböző kreatív foglalkozásokkal mi is hozzá kívánunk járulni a program sikeréhez.”

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „Az NI Hungary Kft.-nél olyan munkatársak dolgoznak, akik innovatív módon gondolkoznak és megpróbálják a lehető legjobbat kihozni magukból. Egy vállalat tud épületet venni, vagy gépsorokat bérelni, amelyek mind fontosak lehetnek. Egy dolog viszont ezeken túl is kiemelkedő jelentőséggel bír: a megfelelő emberekből álló, ütőképes, jó csapat létrehozása.” Az NI debreceni munkavállalóinak sikerült ezt megvalósítani, és megmutatni, hogy mi történik akkor, ha a segítségnyújtás igénye belülről fakad!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!