Karrier

2020.07.27. 08:37

Networkölj! Jó, de hogyan?

Az álláskeresők mantrája: network, network, network! Olyan gyakran halljuk, hogy már végre el is hisszük a fontosságát. De vajon értjük is, hogy valójában miért olyan fontos? Nyilván azt mind tudjuk, hogy ha állást keresünk, akkor minél több emberrel érdemes (erről is, azaz az álláskeresünkről) beszélnünk, hátha segít.

De ismerve a számokat is, azaz, hogy a munkák 60%-át kapcsolatokon keresztül töltik be (USA), a kapcsolatok építését semmiképpen nem szabad csupán az álláskeresés időszakára hagyni. Olyan ez, mint az egészséges életmód és a sport – a kapcsolatok menedzselése az életünk része is lehet, folyamatosan és nem csak időszakosan.

Ijesztő lehet elsőre, (írom ezt introvertáltként, akit a gondolattól is kiver a víz) de minél inkább beépíted az életedbe, annál természetesebb lesz – és egyre kevésbé ijesztő. Íme jótanácsaink, hogyan fogj hozzá.

Kapcsolatokat építs, ne névjegykártyákat gyűjts!

A legfőbb hiba, amikor valaki a networköl, hogy kizárólag és önző módon csak a saját érdekei mentén építi és használja ezt a lehetőséget.

Ez már csak azért is hülyeség (sic!), mert ezek a kapcsolatok amúgy is ritkán hoznak azonnali eredmény. A legtöbb kapcsolat akkor alakul ki, mikor már mások hasznára volt a tudásod, a meglévő kapcsolataid és tapasztalatod és ennek híre van, mivel ajánlanak.

A networkölés SEMMIKÉPPEN SEM arról szól, hogyan „add el magad”. Szakmai, kölcsönösen előnyös kapcsolatok építéséről szól, főleg szakmai berkekben. Jellemzője, hogy kollegiális és nem versengő kapcsolatok épülnek általa. Ha megérted, hogy kapcsolódj IGAZÁN, úgy, hogy szakmailag mindketten gazdagodjatok ettől, ráérzel az ízére és könnyebben is megy majd.

Vegyél részt networking eseményeken!

Kapcsolatépítő eseményre érkezni körülbelül olyannak tűnhet, mintha becsöppennél egy parti közepébe, ahol senki sem ismerős. A különbség mégis óriási. A bulival szemben itt mindenki ugyanabban a csónakban evez. Míg a bulikon sokszor azért megy a verseny, hogy ki a legmenőbb, a network eseményeken arra kíváncsi mindenki, mi a szakterületeden a menő újdonság, hogyan jutottál oda szakmailag, ahol vagy és mi a közös érdeklődési területetek. A konferenciákon és a szakmai képzéseken túl, a direkt network céljából szervezett események – mint alumni gyűlések vagy ipari csoporttalálkozók – igazán hasznos kapcsolatokat hozhatnak. Érdemes részvétel előtt azért utánanézni, mert vannak köztük jobban és kevésbé jobban szervezett események.

Legyen terved!

Legyen célod az eseményeken: új lehetőségekkel ismerkednél a szakterületeden vagy egy bizonyos vállalat érdekel? Ha tudod, mit is szeretnél, könnyebb megfogalmazni, mit is mondj. Így ha valaki megkérdez, mondhatod például, hogy: „Marketing elemzőként dolgozom jelenleg, de pénzügyi jellegű feladat a következő célom.” De még mielőtt idáig eljutnál, még jobb, ha van pár beszélgetés-indító gondolatod előkészítve. Ne félj odasétálni valakihez és kezdeményezni, akár olyan egyszerűen, mint „Szia, Dalma vagyok. Te hol hallottál erről az eseményről?”.

Találd ki, hogyan tudsz segíteni, hol lehetsz hasznos!

Mint említettem, a kapcsolatépítés célja a kölcsönösen előnyös szakmai kapcsolat. És mint minden kölcsönösen előnyös kapcsolatban – barátság, házasság, kisállat-tartás stb. – minél többet teszel bele, annál többet nyersz belőle. (Na, jó, a kutyád mindenképpen imádni fog, függetlenül attól, mennyit teszel a kapcsolatotokba).

Szóval ahelyett, hogy azt néznéd, mit vehetsz ki egy kapcsolatból, inkább keresd, te hol tudsz adni. Ez nyilván nem jelenti azt, mondjuk, hogy olyan ismerőst ajánlasz egy pozícióra, aki katasztrofálisan és menthetetlenül nem rátermett arra. De ha érdeklődik, van-e bővebb infód, segíthetsz neki informálódni.

Utánkövetés

És végül – a networkölés legfontosabb része jön, az utánkövetés. Ez jelentheti azt, hogy megkeresel egy kontaktot a LinkedInen, akiről azt mondták, hogy sokat lehet tanulni. Vagy bemutathatsz egy újonnan megismert embert egy munkatársadnak.

Mindenesetre, az utánkövetés 24 órán belül történjen meg, hogy mutassa a valós érdeklődésedet.

És itt nem ér véget a dolog: ha valaki ismerősöd lett, időnként próbálj meg bejelentkezni nála (ha helyénvaló), mutasd be őt a kapcsolati körödben, és ha valami releváns történik, jelezd neki. Minél nagyobb a pozitív jelenléted valaki életében, annál pozitívabban fog érezni irántad. És később – ha például állást keresel – ez nagyon jól jöhet.

Networkölés introvertáltként – már a gondolatra is izzad a tenyered? Következő cikkünk azzal foglalkozik, hogyan fogadd el magad és kerekedj felül magabiztosan ezen az érzésen.

Kapcsolat

INT-Solution Kft.

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!