Magyarország

2007.11.07. 12:43

A beígért csökkentés helyett tovább nő az adóteher

<p>A Fidesz számításai szerint jövőre egy átlagosan kereső adózó terhei 18 ezer forinttal emelkednek, mivel nem változnak a személyi jövedelemadó sárvhatárai.</p>

Bár a kampánybanadócsökkentést ígért, 2008-ban tovább növeli az adózók terheit a kormány - mondta szerdai sajtótájékoztatóján a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály azt mondta, hogy egy bruttó 180 ezer forintot kereső adózó terhei jövőre jelentősen, 18 ezer forinttal emelkednek. Ezen részben a legalacsonyabb jövedelműek adósávjának emelésével lehetett volna változtatni. Ezt azonban a kormány leszavazta, így a hazai átlagjövedelmek a legmagasabb adókulcs alá esnek - tette hozzá a politikus. Számításai szerint a magyar munkavállalók mindössze bruttó bérük 45 százalékát kapják kézhez és ez az arány jövőre tovább fog csökkenni.

A Fidesz egykori pénzügyminisztere hozzátette: a 2006-os túladóztatás után idén 186 milliárd forintos többletbevétele van az államháztartásnak, amiből csökkenteni lehetett volna az államadósságot vagy az államháztartási hiányt vagy az adókat, de a kormány a legrosszabb megoldást, a kiadások növelését választotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!