Magyarország

2017.06.12. 07:55

Fél szívvel, de nagy akarattal küzd a hajdúszováti kislány

Hajdúszovát - Nem kaphat új szívet, csak a sorozatos műtétek segíthetnek a kislányon.

Hajdúszovát - Nem kaphat új szívet, csak a sorozatos műtétek segíthetnek a kislányon.

Fél éves korára háromszor lebegett élet-halál között Elina, a Mezei család súlyos szívbetegséggel született kislánya. Az állapota ellenére mosolygós csöppség állandó felügyeletre szorul, ami óriási terhet ró az anyagiakban nem dúskáló három gyermekes családra. Az egyik ultrahangon derült ki, hogy valami baj van, a kicsi a születése után egyből az intenzívre került, ahol azonnal megkezdődött a küzdelem az életéért. Az első fél évet gyakorlatilag korházban töltötte, hol Debrecenben, hol a fővárosban próbáltak javítani az állapotán.

Elina fél szívvel született, nincs balkamrája, és a pitvarok közösek – mondja Nikolett, az anyukája. Az orvosok bíztatták, egyben felkészítették rá, hogy nagyon nehéz folyamat lesz a gyógyulás. Az is kérdéses volt, hogy túléli-e az operációkat… A születése után három napi megfigyelést követően további vizsgálatokra a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe szállították, ahol azonnal meg kellett műteni. Az orvosok és a nővérek mindenhol nagyon figyelmesek voltak, amit ezúton is köszön nekik.

Műtétek sora

Sajnos azóta kiderült, hogy Elina ér- és bélrendszerével is súlyos gondok vannak, valamint gyomorproblémákkal küzd. Ezek miatt folyamatosan gyógyszerekkel, és Németországból beszerzett speciális tápszerrel látják el. A vérhígító miatt az esetleges sérülésekkel is nagyon vigyázni kell. Új szívet nem kaphat, a sorozatos műtétekkel is csak fokozatosan, kis lépésekkel tudnak javítani az állapotán, és ha ezek jól sikerülnek, akkor talán élhet majd normális életet. A doktorok nem titkolták: Elina szinte biztosan rövidebb életű lesz az átlagosnál.

– Nagyon gyenge a szervezete, a betegsége miatt még a szükséges védőoltásokat sem lehetett beadni neki eddig. Szinte azonnal elkapja a fertőző betegségeket, többször volt emiatt az intenzíven, ahol élet-halál között lebegett, de hála az orvosoknak és az élni akarásának eddig az összes kórt legyőzte. Folyamatosan figyelni kell az állapotát, ezek miatt többek között egy saját szaturáció mérőt is be kellene szerezni, de sajnos nekünk nagyon drága. Van egy kölcsön műszerünk, de az már nem mér pontosan, a számunkra megfizethető áru ujjra csippenthető mérőhöz pedig még túl kicsi a keze.

Veszélyes otthon

Nikolették egy öreg parasztházban élnek. A fal vakolatlan, lyukas, omlik, a tető lassan életveszélyessé válik, annyira el korhadtak a gerendák. A család így egyetlen szobában húzza meg magát: Elina a kiságyban, az öt éves Dávid a kanapén, a két éves Niki a szüleivel osztozik a nagyágyon. Hiába a cserépkályha, a nyílászárók rossz állapota miatt az ajtón és az ablakon szökik a meleg. A házhoz tartozik egy fűtetlen konyha, egy fürdő és egy másik szoba, amely jelen állapotában lakhatatlan, ezt szeretné a család felújítani, hiszen a kislány egészsége és élete szempontjából ez létfontosságú.

– A bátyámmal volt egy közös lakásunk. Örököltünk, és a testvérem úgy fizette ki a részemet, hogy megvette ezt a portát. Mint kiderült, a ház sajnos rosszabb állapotban van, mint ahogy kinéz. Próbáltuk a magunk lehetőségei szerint felújítani, de nem bírjuk anyagilag a kettős terhet, így természetesen Elina gyógyulására koncentrálunk. Minden szempontból megvisel ez a helyzet minket, folyamatosan aggódom a gyerekek testi épségéért, és a jövőnk miatt is. A párom, Dávid alkalmi munkákat vállal, hogy boldoguljunk. A rokonok sem tudnak segíteni, az önkormányzattól egyszer kaptunk egy kamatmentes kölcsönt, de az ő lehetőségeik is korlátozottak – sóhajt szomorúan Nikolett.

- Molnár Szilárd -


Hamarosan újra műtik

Beszélgetésünk óta Elina ismét kórházba került. Az ultrahangos vizsgálatok kiderítették, hogy a lépe mellett elkezdett nőni egy második lép, emiatt valószínűleg újabb műtétre szorul a rövid élete folyamán már eddig is rengeteg beavatkozáson átesett kislány. Az már most biztos, hogy bő két hónap múlva életmentő operációt fognak rajta végrehajtani a fővárosban.

Amire szükség lenne

  • Nutricia infatrini tápszerre, 4-es pelenkára, babaápolási szerekre, babaágyra
  • Mosóporra, tartós élelmiszerre, tisztasági cikkekre, gyermekruházatra, gyermekbútorra, szekrénysorra
  • Burkolóanyagokra, parkettára, nyílászárókra, festékre, építőanyagokra a házfelújításhoz,
  • Mesteremberekre, aki a munkájukkal segítenének
  • Az édesanyja telefonszáma: +3630 283 2597

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!