2018.08.11. 15:01
Még mindig lehet grillezni!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van. De nem mindegy, hogy milyen.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A szabad tűzön sült ételeknek sajátos íze van. De nem mindegy, hogy milyen.
Ha nyár, akkor grillezés. A grillezésben nemcsak az a nagyszerű, hogy ízletes falatokat varázsolhatunk az asztalra, hanem kiváló apropó arra is, hogy összeüljön a család, vagy a baráti társaság. Egyre többen fedezik fel, hogy ehhez nem feltétlenül kell nagy, kiépített tűzrakó a kert végében, hanem egy kisebb erkélyen elférő gázos gömbgrillen is könnyen ínycsiklandó finomságok készíthetőek. Ezt a trendet felismerve az egyik élelmiszergyártó cég idén már másodszor kérte fel Serényi Zsoltot, a grillezésről mindent tudó fenegyerek séfet arra, hogy mutassa meg, mitől lesz ellenállhatatlan az otthon készített grillétel.
Ügyeljen a higiéniára!
Fontos, hogy a grillt minden használat előtt alaposan tisztítsuk meg, hogy eltávolítsuk a ráégett anyagokat és az idő közben rárakódott port. A grillezni kívánt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg sütés előtt!
A jó minőségű húsnak nincs szüksége arra, hogy napokig bolti pácban ússzon. A páclé nem hozzáad a tökéletes grillélményhez, hanem pont ellenkezőleg, elveszi a hús ízét. Sütés előtt egy kis só és frissen őrölt bors – csupán ennyi kell a tökéletes ízélményhez.
A BBQ és a grillezés közt a leglényegesebb különbség, hogy míg a szmókerben lassan, alacsony hőfokon készül a hús, addig a grillen magasabb hőmérsékleten, rövidebb idő alatt sül meg az étel. Ugyanakkor fontos, hogy ne a lobogó lángra dobjuk rá az alapanyagokat, hanem várjuk meg, amíg leég a tűz. Ha így teszünk átsütjük és nem megégetjük a húsokat és egyéb finomságokat.
Nem csak a húsé a világ
Ki mondta, hogy a füstös ízek csak húson élvezetesek? A füstölt grillsajtok olyan hagyományos, valódi bükkfával füstölt sajtok, mely grillezés után a finom aranybarna kérgen belül lágy, füstös ízélményt nyújtanak. Az idei nyár nagy meglepetése, hogy mostantól van olyan termék, amely már nyárs formában is kapható. Tűzze fel a pálcikára, dobja a rácsra, tálalja fehér balzsamecetes zöldsalátával. Ezután nincs más dolga, mint bezsebelni az elismerő szavakat.
Bolondítsa meg sajttal!
A nyár bővelkedik friss zöldségekben. Hiba lenne nem bevetni őket! Vágjon ujjnyi vastag szeletekre padlizsánt, paradicsomot, paprikát. Süsse együtt grillnyárssal. Pár perc alatt a sajt is elkészül, egy kis mentás zöldborsópürével pedig kész is az őrületes nyári ízkavalkád.
A húspogácsák a nyári sütögetések nagy kedvencei. Hamburgerpogácsába csomagolva főleg a fiatalabbak körében népszerű, laktató lakoma. Próbálja ki, hogy milyen mennyei ízorgia keveredik abból, ha a marhahúspogácsára, grill camembert-et olvasztasz. A fehér nemes penész kérge megakadályozza a sajt kifolyását, beleharapva viszont lágy és krémes. Ki tudna ennek ellenállni?
HBN
Legendás BBQ-oldalas-recept
Hozzávalók:
BBQ-szósz:
Elkészítés:
Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2-3 perc), beleöntjük a ketchupot, a worcestershire szószt, az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük, és legalább 1 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Oldalas:
Lehetőleg az oldalason ne legyenek zsíros részek. Nekünk csak a sovány darabja kell, a csonttal. Nyugodtan megvehetünk egy egész (fél)oldalast, garantálom, hogy el fog fogyni! Otthon a jókora darabot a csont közti hús mentén feldaraboljuk úgy, hogy minden darab két csontból álljon. Majd fűszeres lében (hagyma, füstölt por, só, egész bors) lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús éppen csak nem fordul le magától a csontról. Amikor kész, a szószba mártjuk, és a forró grillen megsütjük. (mindmegette.hu)
[related-post post_id="3915583"]
[related-post post_id="3858412"]