Magyarország

2018.03.24. 11:19

Hangsebesség feletti elfogási próba Debrecenben

Debrecen - A légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma esetenként leérhet a föld felszínéig.

Debrecen - A légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma esetenként leérhet a föld felszínéig.

Repülőgépek keltette hangrobbanások rázták meg Debrecent az elmúlt hetekben több alkalommal. Emiatt néhány idősebb olvasó arra panaszkodott nálunk, hogy újra előjöttek bennük azok a rossz érzések, amikor a rendszerváltás előtt a helyi repülőtéren szovjet vadászbombázók gyakorlatoztak, és naponta többször ismétlődtek az épületeket is megrázó hanghatások.

Gripenek hangrobbanása

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya azt közölte kérdésünkre, hogy a debreceniek a Magyar Honvédség kecskeméti, 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisáról induló és oda érkező repülőgépeket hallják. Az ottani gépek alaprendeltetésüknek megfelelően, valamint a harcképesség fenntartás érdekében rendszeresen kiképzési repüléseket hajtanak végre az ország erre kijelölt légtereiben.

A kecskeméti repülős alakulat a repülési feladatok során a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Hatósága által előírt magasság- és sebességkorlátokat maradéktalanul betartja.

Emellett minden lehetséges eszközzel a lakosságot érő zajterhelés csökkentésére törekszik – közölte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben repülőgépek keltette hangrobbanásokat lehetett hallani Debrecenben.

Nagy magasságban gyorsul

A minisztériumi válasz folytatásából kiderül, hogy Magyarország légterében 12 ezer méter felett engedélyezett csak a hangsebesség átlépése. A légterek kijelölését a Közlekedési Hatóság végzi. Debrecen felett található Magyarország egyetlen nagymagasságú, hangsebesség feletti repülésre használható gyakorló légtere. Ezt folyamatosan igénybe veszik a repülőgép-vezetők képességének szinten tartása, gyakoroltatása céljából, hogy éles légvédelmi riasztás esetén gyorsan, pontosan és maradéktalanul végrehajthassák a repülési feladatot az ország biztonsága érdekében – tudtuk meg a Honvédelmi Minisztérium válaszleveléből.

A magyar légierő JAS-39 Gripen repülőgépei az elmúlt hetekben több alkalommal hangsebesség feletti elfogást gyakoroltak. A végrehajtott feladatok során a vadászgépek szuperszonikus sebességgel is repültek, viszont a hangsebesség átlépése a szabályoknak megfelelően 12 ezer méteren, illetőleg efölött történt.

Vészhelyzeti tartalék

A légköri viszonyoktól függően azonban a hangrobbanás lökéshulláma esetenként leérhet a föld felszínéig és az említett jelenségeket (hanghatást, vibrációt) okozhat.

Debrecen repülőterét csak vészhelyzeti tartalék repülőtérként használják a Magyar Honvédség repülőgépei – tudtuk meg a Honvédelmi Minisztériumtól.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!