Magyarország

2018.11.13. 12:39

Világritkaság született a Debreceni Állatkertben

Debrecen - Az idén 60 éves, Magyarország első vidéki állatkertje újabb jövevénnyel, egy igazi kuriózummal gyarapodott.

Debrecen - Az idén 60 éves, Magyarország első vidéki állatkertje újabb jövevénnyel, egy igazi kuriózummal gyarapodott.

Kedd délelőtt, a Kisragadozó-házban mutatták be az új lakót, a hét hetes hím Fülöp-szigeteki leopárdmacskát. Az aprósággal a világ mindössze öt állatkertjében élő állomány tizenöt egyedre nőtt.

– Szeptember 26-án született a kisfiú, származását tekintve Palawan-szigeteki leopárdmacska. Tavaly december közepén érkeztek a szülők a Debreceni Állatkertbe, a kicsi jövetelével világállomány mindössze 15 egyedből áll, ez mutatja azt, hogy mennyire ritka fajról beszélhetünk – mondta el dr. Nagy Gergely Sándor, az állatkert ügyvezetője.

Komoly előkészítő munka eredményeként tavaly december közepe óta magyarországi állatkertek közül egyedül a Debreceni Állatkert, mint alapító tag vesz részt a Fülöp-szigetekről származó leopárdmacskák Európai Fajmentő Programjában, melynek a berlini, a pilseni és a prágai állatkert is tagja.

A hét hetes jövevény közel 800 grammot nyom, felnőtt korára egy kisebb vadmacska nagyságúra fejlődik ki.

– A leopárdmacska egy specifikus faj, igaz, hogy a házi macska rokona, de a hőmérsékletre, a páratartalomra nagyon figyelnünk kell az esetükben, a 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet szeretik. A kicsi jól fejlődik, ma kapta meg az első oltást, féregtelenítést és chippel is elláttuk – tudtuk meg Kardos Tamástól, az állatkert egyik állatápolójáról.

Az új jövevény egészséges, jó étvágyú és a szülei féltő gondoskodását élvezi.

- Kiss Dóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!