Nagyvilág

2007.12.16. 17:20

A lengyeleknek elfogadhatatlan az orosz figyelmeztetés

<p>Elfogadhatatlannak nevezte vasárnap az új lengyel kormányfő azt az orosz figyelmeztetést, amelyet Moszkva az amerikai rakétavédelmi rendszerrel kapcsolatban fogalmazott meg.</p>

Donald Tusk miniszterelnök azt mondta: "Semmiféle kijelentés nem befolyásolja a lengyel-amerikai tárgyalásokat". Hozzátette: az orosz hadsereg vezetőjének szombati kijelentései, miszerint Moszkva azonnal kész a csapásmérésre, ha az amerikai elfogórakétákat akár tévedésből is beélesítik, a legrosszabb kommunista időkre

A cseh külügy is élesen bírálta a harcias orosz megnyilatkozásokat. Prága szerint demokráciában ilyesmi megengedhetetlen. Tusk lengyel miniszterelnök vasárnap kijelentette: Varsó az ügyben érintett összes féllel egyeztetni kíván a rakétavédelmi rendszerről.

AZ Egyesült Államok Lengyelországba telepítene elfogórakétákat, Csehországba pedig radarállomást. Ezeket a terveket Oroszország ellenzi.Washington tervei szerint 2012-re készülne el a rakétavédelmi pajzs európai része. Amerika szerint ez a rendszer az úgynevezett latorállamok ellen adna védelmet az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek. Oroszország ezzel szemben azt mondja:a rakéták elene irányulnak, és veszélyeztetik biztonságát. Moszkva már korábban is közölte: válaszlépéseket tervez.

Kapcsolódó anyagok:

  • Az Európai Unió és Oroszország csúcstalálkozója
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!