Nagyvilág

2008.05.07. 09:24

A klímaváltozástól lettek pusztítóbbak a ciklonok, tájfunok?

<p>Klímaszakértők hevesen vitatkoznak azon, hogy a klímaváltozással van-e összefüggésben a Katrina hurrikán, amely 2005-ben pusztított New Orleansban, a Gonu szuperciklon,amely tavaly dühöngött az Arab-félszigeten és a Nargis ciklon, amely most söpört végig Burmán, a viharszezon szokatlanul korai megnyitójaként. <BR /></p>

Vajon ezek a rendkívül heves trópusi viharok már az általános felmelegedésnek volnának a következményei?

A szakértők csak abban értenek egyet, hogy egyetlen időjárási eseményt még nem szabad a klímaváltozás jeleként értelmezni. De abban már, hogy elkezdődött-e a klímaváltozás, késhegyre menő a vita.

A tekintélyes amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) meteorológiaprofesszora, Kerry Emanuel azt állítja, hogy a trópusi viharok erőssége nagyjából megduplázódott az 50-es évek óta. Számításai szerint ebből a fél évszázadból is az utolsó három évtizedben erősödtek fel legjobban a ciklonok, és ez a tendencia még tovább fokozódott a 90-es évek közepe óta, amióta a növekvő évi átlagos hőmérsékleteken belül egyre magasabb éves hőmérsékleti rekordok születtek.

 

Nézze meg a videót is!

Mások szerint viszont csak hosszabb időtávon szabad az eseményeket elemezni, mert különben az időjárási ingadozásokból félrevezető következtetéseket lehet levonni. Az atlanti-óceáni trópusi viharokról már viszonylag többet tudunk, mint az indiai-óceániaiakról, de az Atlanti-óceánon is csupán 30 éve vannak megbízható adatok (a műholdas megfigyelések bevezetése óta). Ez az érve például Hervé Le Treut-nek, aki egyik fontos szerzője volt annak a jelentésnek, amelyet az ENSZ kormányközi szakértői munkacsoportja adott ki a klímaváltozásról.

A svéd Johan Nyberg szerint viszont semmi szokatlan nincs abban, hogy 1995 óta megszaporodtak a heves trópusi viharok. Tavaly publikált tanulmánya szerint az 1971-94-es időszak volt abnormálisan csendes. Nyberg a karibi korallzátonyok elmúlt 250 évi változásainak geológiai vizsgálatából jutott erre a következtetésre.

Az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Szakértői Munkabizottságának 2007-es jelentése szerint 2100-ig valószínűleg hevesebbé válnak majd a trópusi viharok.

A forgószéllé változó erős trópusi viharokat hurrikánnak hívják az Atanti-óceánon, tájfunnak a Csendes-óceánon és ciklonnak az Indiai-óceánon.


Nézze meg a videót is!

 

Nézze meg a videót is!

 

Nézze meg a videót is!

  • Huszonkétezer halott a ciklonban  Pusztító vihar Mianmarban 2008.05.04.
  • Vulkánkitörés Chilében A chilei Chaitén vulkán kitörése 2008.05.06.  Vulkánkitörés Chilében 2008.05.06.
  • Ciklon csapott le Burmán
  • Eltűnt 24 indonéz sziget
  • A segélyszervezetek vízumra várnak
  •     
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!