Nagyvilág

2008.06.30. 16:54

Magyarlakta megyei választókörzetet vágtak ketté

<p>Két választókörzetre osztotta a részben magyarok lakta Érsekújvári járást a szlovákiai Nyitra megye közgyűlése - bő egy évvel a következő megyei választások előtt. A megyében ellenzéki szerepben lévő Magyar Koalíció Pártja szerint ez nemzetiségi szempontból is diszkriminatív lépés.</p>

Az új felosztás lényege az, hogy a járást két választókörzetre bontották: a párkányiból három, az érsekújváriból nyolc képviselő juttatható a megyei testületbe. A magyar párt szerint ez a szlovák politikai erőknek kedvez, mert ugyan a párkányi régióban valószínűleg magyar jelöltek jutnak mandátumhoz, az érsekújváriban az etnikai arányok miatt nagyobb számban juthatnak be szlovákok. A választás során a többségi elv érvényesül, tehát - pártállástól függetlenül - a legtöbb voksot gyűjtő jelöltek nyernek mandátumot.

A javaslat ellen a magyar párt több megyei képviselője is érvelt, feltéve a kérdést, hogy miért csak az említett magyarlakta járásnál alkalmazzák a megosztás módszerét. A szlovák pártok teljes palettáját összefogó megyei t nagykoalíció azonban keresztülvitte a változtatást.

Az MKP jelezte: minden lehetséges fórumon felemeli hangját a határozat ellen, amelyet - hangsúlyozza a párt - a megkerülésével, minden előzetes tárgyalás nélkül terjesztett elő Nyitra megye hivatala.

Szlovákiában Nyitra megyében a legnagyobb a magyar nemzetiségű lakosság aránya. Az előző ciklusban a magyar párt része volt a megyei vezetésnek. Ugyan a 2005-ös választások után is a legnagyobb frakcióval rendelkezik, de a szlovák nagykoalíció így is erőfölényben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!