Nagyvilág

2012.06.28. 10:52

Csehország - Premysl Sobotka lesz az ODS hivatalos államfőjelöltje

 Prága, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Premysl Sobotka, a szenátus volt elnöke lesz a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) hivatalos államfőjelöltje Csehországban.

 Prága, 2012. június 28., csütörtök (MTI) - Premysl Sobotka, a szenátus volt elnöke lesz a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) hivatalos államfőjelöltje Csehországban.

    "Az ODS-ben megtartott belső választások során Premysl Sobotka megszerezte a szavazatok 61 százalékát, míg vetélytársa, Evzen Tosenovsky EP-képviselő 39 százalékot kapott" - közölte csütörtökön Petr Necas, az ODS elnöke, kormányfő. Necas szerint Sobotkát hivatalosan a párt szenátorai és képviselői jelölik majd a köztársasági elnöki bársonyszékért folyó versenybe.

    Václav Klaus második mandátuma jövő márciusban jár le. A hatályos szabályok szerint januárban, de legkésőbb február elején meg kell választani az új köztársasági elnököt. A hagyományoktól eltérően Klaus utódját már nem a parlament két háza, hanem közvetlenül a lakosság választja meg. Az ehhez szükséges alkotmánymódosítást februárban fogadta el a cseh parlament.

    A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy Premysl Sobotka nem tartozik az elnökválasztás esélyesei közé. A legnagyobb támogatottságnak Jan Fischer volt miniszterelnök, Milos Zeman volt szociáldemokrata pártelnök és kormányfő, illetve Jan Svejnar közgazdász örvend. Sobotkának komoly vetélytársa lesz Vladimír Dlouhy volt ipari és kereskedelmi miniszter is, aki alig néhány napja jelentette be hivatalosan indulását.

    Az államfőjelölt állításához minden cseh állampolgárnak joga van. Ennek feltétele egy petíció, amelyet legalább 50 ezren támogatnak. Ugyanakkor saját jelöltet állíthat legalább húsz képviselő, vagy legalább tíz szenátor is. A jelöltek hivatalos bejegyzésére ősszel kerül sor. A feltételeket eddig egyedül Zeman teljesítette, aki már összegyűjtötte a szükséges több mint 50 ezer aláírást.

kjk kti bpt

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!