Nagyvilág

2012.09.06. 13:27

Lassult a szlovák gazdaság növekedésének üteme

Pozsony, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Éves összehasonlításban lassult Szlovákia gazdasági növekedésének üteme 2012 második negyedévében - derült ki a szlovák statisztikai hivatal csütörtökön közzétett jelentéséből.

Pozsony, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - Éves összehasonlításban lassult Szlovákia gazdasági növekedésének üteme 2012 második negyedévében - derült ki a szlovák statisztikai hivatal csütörtökön közzétett jelentéséből.A hazai össztermék a második negyedévben 2,8 százalékkal bővült, míg 2012 első negyedévében még 3 százalékkal. (Az Eurostat a második negyedévre is 3 százalékot mutat ki.)

A növekedés motorja továbbra is az export volt, noha a kivitel növekedésének üteme 8,9 százalékra lassult az előző negyedévi 13,1 százalékról. Az import 3,2 százalékkal emelkedett.

A belföldi fogyasztás 1,6 százalékkal esett vissza. A háztartások fogyasztása 0,3 százalékkal, a közfogyasztás pedig 2,1 százalékkal csökkent.

"Mivel a belföldi fogyasztás minden szegmensében csökkent, el lehet mondani, hogy a gazdasági fejlődés szinte kizárólag a kivitelnek volt köszönhető, és az export leglényegesebb eleme a gépkocsikivitel volt" - mutatott rá Frantisek Bernadic, a statisztikai hivatal makrogazdasági részlegének vezetője. Hozzátette: az év hátralévő részében a növekedés ütemének további lassulását feltételezi a statisztikai hivatal.

A foglalkoztatottak száma elérte a 2 millió 334 ezret, ami 15 és félezerrel volt több, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottság főként az iparban és az egészségügyben nőtt, és a legnagyobb mértékben a közigazgatásban és az építőiparban csökkent.

2012 második negyedévében 0,4 százalékponttal nőtt a munkanélküliség az előző év hasonló időszakához képest, és elérte a 13,6 százalékot, 368 ezer személyt érintett. Az első negyedévhez képest viszont 0,9 százalékkal csökkent a munkanélküliek aránya. A munkanélküliség a legkevésbé a kassai kerületben nőtt (1,7 százalékkal) leginkább pedig a nagyszombati kerületben (14,8 százalékkal). Csökkenés csak a pozsonyi és a zsolnai kerületekben volt tapasztalható.

Az átlagbér 2012 második negyedévében elérte a 793 eurót. Az átlagbérek emelkedésének üteme 1,5 százalékra lassult a második negyedévben az első negyedévi 3,2 százalékról. A reálbérek csökkenésének üteme azonban felgyorsult. Míg ez év első negyedévében 0,6 százalékos volt a reálbércsökkenés, a második negyedévben már 1,9 százalék.

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!