Nagyvilág

2013.03.01. 18:16

Hurun: az Egyesült Államok után Kínában van a legtöbb dollármilliárdos

Peking, 2013. március 1., péntek (MTI) - Az Egyesült Államok után Kínában van a legtöbb dollármilliárdos a Hurun Report nemzetközi felmérése szerint.

Peking, 2013. március 1., péntek (MTI) - Az Egyesült Államok után Kínában van a legtöbb dollármilliárdos a Hurun Report nemzetközi felmérése szerint.

A kínai gazdagokat megcélzó magazin először közölt listát a világ dollármilliárdosairól, miután tavaly már közreadta a tízmilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező gazdagok rangsorát.

A felmérés szerint, amelyet idén január végén zártak le a kutatók, 1453 ember rendelkezik a világon egymilliárd dollár feletti személyes vagyonnal. A világ keleti felén, Ázsiában vannak a legtöbben, szám szerint 608-an. A rangsorban Észak-Amerika következik 440-nel, és Európa a harmadik 324 dollármilliárdossal.

Az egyes országok között az Egyesült Államok és a szárazföldi Kínát, Hongkongot, valamint Tajvant is magába foglaló "nagyobb" Kína a két meghatározó. Előbbiben 408, utóbbiban összesen 357 dollármilliárdost vettek nyilvántartásba. A két szám együttesen több mint az összes fellelt szupergazdag fele.

A Hurun statisztikái szerint a kínai dollármilliárdosok átlagéletkora 63 év, közülük 153 a nő, 262-en élnek a szárazföldi Kínában, 54-en Hongkongban és 32-en Tajvanon.

A milliárdosok "fővárosa" azonban Moszkva 76 fővel, amelyet Hongkong, Peking és London követ.

A földkerekség leggazdagabb emberének Carlos Slimet találták: a távközlési piacon érdekelt, 73 éves mexikói üzletembernek a Hurun Report szerint 66 milliárd dollárja van, nyolccal több, mint Warren Buffettnek, a neves amerikai befektetőnek. A Zara divatmárka alapítója, a spanyol Amancio Ortega 55 milliárdjával lett bronzérmes.

A Hurun Report vezető kutatója és elnöke, Rupert Hoogewerf úgy vélte, listájuk messze nem teljes körű, s vélhetően csak a milliárdosok egy részére bukkantak rá, mivel becslése szerint nagyjából négyezren lehetnek.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!