Nagyvilág

2013.05.09. 10:43

Clevelandi magyarokat és jótékony üzletembert ismert el az Amerikai Magyar Koalíció

Washington, 2013. május 9. csütörtök (MTI) - Kitüntette a Clevelandi Magyar Örökség Társaságát és John N. Lauer filantróp üzletembert szerdán Washingtonban az Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition, HAC).

Washington, 2013. május 9. csütörtök (MTI) - Kitüntette a Clevelandi Magyar Örökség Társaságát és John N. Lauer filantróp üzletembert szerdán Washingtonban az Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition, HAC).

A Clevelandi Magyar Örökség Társasága az elismerést azért a 28 éves munkájáért kapta, amelyet a magyar kulturális és történelmi hagyományok megőrzéséért, valamint "a magyarok és az amerikaiak oktatása, ihletése és gazdagítása érdekében tett Északkelet-Ohióban".

Az 1985-ben létrehozott társaság ismeretterjesztő, oktatási és kutatási projekteket támogat, valamint 1986 óta múzeumot és egy 8 ezer kötetes, magyar és angol nyelvű könyvtárat működtet Cleveland belvárosában, a Galleria üzletközpontban. Az ohiói nagyvárosban és környékén becslések szerint ma is több mint százezer magyar él.

A magyar ügyekkel a felsége révén kapcsolatba került John Lauer a kitüntetést a kárpát-medencei magyar oktatás és kultúra ügye iránti elkötelezettségével, valamint a HAC munkájának támogatásával érdemelte ki. 1997-ben ösztöndíjat hozott létre a Marylandi Egyetemen a tehetséges kisebbségi diákok támogatására, és ugyanekkor jött létre a Lauer család Pannonius Alapítványa. Ez több magyar kulturális és oktatási intézményt támogatott a Kárpát-medencében, például az ohiói Nádas Gabriella Keresztszülők Programjával együttműködő Kolozsvári Református Kollégiumot, és hozzájárult a Sapientia Egyetem megalakulásához is. Szlovákiában Lauer a Madách-Posonium Könyvkiadót segítette, és tíz év alatt ötvenöt magyar írót jutalmazott Posonium Irodalmi Díjjal.

John Lauer kárpát-medencei utazásai során a magyar szellemi, lelki és politikai élet olyan kulcsszereplőivel kötött barátságot, mint Tőkés László, Duray Miklós, Horváth János, Csiha Kálmán és Kató Béla püspökök, valamint Sütő Andrással, Dobos Lászlóval és Sára Sándorral is baráti viszonyt ápolt.

A díjkiosztó gálavacsorán bemutatkozó beszédet mondott Marcy Kaptur képviselőnő, aki az amerikai kongresszusban szerdán újjáalakult magyar caucus (törvényhozói csoport) egyik társelnöke lett. A szövetségi törvényhozás magyar tagozatának másik két társelnöke Andy Harris és David Joyce képviselő.

Az eseményen megemlékeztek a januárban elhunyt Mark Palmer volt budapesti nagykövetről.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!